Kuře s nádivkou lidé většinou pokazí. Pohlreich ukázal, jak ho udělat pořádně

Pečené kuře je jídlo, které chutná snad každému. Navíc je jeho příprava jednoduchá a relativně rychlá. Ale pokud chcete zajít ještě o kousek dál a upéct skutečně luxusní kuře, a dokonce s nádivkou, rozhodně vsaďte na recept Zdeňka Pohlreicha. Prý si přesně toto kuře vždy přál na svůj narozeninový oběd. Jak jej připravit a v čem se ukrývá tajemství nezapomenutelné chuti?

Ingredience

  • kuře
  • cibule
  • máslo
  • hladká mouka
  • vývar
  • sůl

Do nádivky si nachystáme tyto přísady.

  • toastový chléb
  • slanina
  • mléko
  • 3 vejce
  • petržel
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
Foto: Shutterstock

Postup

Kuře pořádně osolíme z obou stran a špetku soli nasypeme i dovnitř. Nyní se pustíme do přípravy nádivky. Nakrájíme si toastový chléb na kostičky, ty nasypeme do misky. Rozklepneme 3 vejce, žloutky oddělíme od bílků. Žloutky rozšleháme, přilijeme k nim mléko a dochutíme muškátovým oříškem. Mlékem se žloutky zalijeme kostičky toastového chleba, promícháme, necháme nasáknout. Nyní si nakrájíme na malé kostičky slaninu a také nasekáme petržel. Přimícháme k nádivce. Teď si rozšleháme bílky na sníh. Ten po částech přidáváme do nádivky. Pořádně promícháme. Poté nádivku napěchujeme do kuřete. Aby nám spodem neutekla, použijeme špejli, kterou „prošijeme“ spodní část kuřete tak, aby v něm nebyla díra.

Na plech dáme několik plátků másla a cibuli nakrájenou na měsíčky. Podlijeme trochou vody. Kuře pečeme v troubě rozpálené na 170 °C nejprve na zádech, obrátíme až na posledních 20 minut. Dohromady pečeme cca hodinu. Mezitím několikrát troubu otevřeme a polijeme kuře šťávou, ve které se peče.

Jakmile máme upečeno, vyndáme kuře na jiný pekáček nebo talíř a přikryjeme alobalem. Šťávu z masa i s cibulí přelijeme na pánev a restujeme, seškrabujeme ode dna připalující se máslo, přidáme lžíci hladké mouky a mícháme. Nyní přilijeme studený vývar, promícháme a necháme 20 minut probublávat. Přecedíme. Nakonec už jen naporcujeme kuře a podáváme se šťávou.

Pokud nám zbyla nádivka, můžeme z ní udělat koule a také přidat na pekáč. Chutnají výborně.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments