Jak správně uvařit uzené maso. Lidé dělají velkou chybu, výsledek je pak hrozný

Málokdo odolá dobře udělanému uzenému masu. Jeho výrazná chuť a zároveň křehkost, to je něco, na co se těžko zapomíná. Navíc je skvělé k řadě příležitostí. Můžete si ho dát jen tak s chlebem a hořčicí nebo třeba přidat do šunkofleků. Využijete ho ale i do omáček nebo polévek. Často přitom ale zapomínáme na to, co takové uzené maso opravdu potřebuje, aby skvěle chutnalo.

Doba vaření je klíčová

Je to právě jednoduchost přípravy uzeného masa, co nás často svede na scestí. Lidé si prostě myslí, že ho stačí hodit do vroucí vody a povařit. Málokdo si ale předtím zjistí váhu masa, aby věděl, jak dlouho ho vařit. Už to samo o sobě do značné míry předznamenává výsledek.

Obecně platí, že na jeden kilogram masa byste měli počítat s vařením po dobu půlhodiny. Pakliže byste maso nechali vařit déle, riskujete, že přijdete o jeho nenahraditelnou chuť. Jednoduše ho rozvaříte. Právě proto je nutné maso zvážit a spočítat si, jak dlouho ho budete vařit. Jen tak docílíte dokonalé chuti.

Něco jiného je ale příprava silného vývaru z uzeného masa. Tady nechceme, aby si udrželo chuť samotné maso, ale aby ji z něj získal právě vývar. Tedy nebudeme jedno kilo vařit půlhodiny, ale klidně i hodiny dvě. Maso tak sice bude rozvařené a ne tak chutné, avšak tvoří jen malou část celého vývaru, který naopak bude nezapomenutelný.

Zbylé maso z vývaru můžete v polévce nechat, ale lze ho využít i jiným způsobem. Proč neušetřit a nedat část do šunkofleků, které ho nevyžadují tolik a nemusí být ani tak výrazné.

Foto: Shutterstock

Lahodné jako zavařenina

Uzené maso lze také zavařit a dát si ho tehdy, když vám zrovna přijde k chuti, třeba s okurkou a chlebem. Stačí ho nakrájet na malé kousky, které se vejdou do sklenice. Následně zalijte vodou, a to přibližně centimetr pod okraj nádoby. Pakliže je maso méně slané, můžete vodu osolit. Pokud už vám maso přijde slané dostatečně, vodu nesolte.

Není třeba přidávat žádné koření, to by vedlo jen ke změně chuti masa, která je přitom dobrá sama o sobě. Dochutit si můžete maso až na talíři, a to třeba vynikajícím křenem s jablky nebo hořčicí.

Každopádně, sklenice dobře zavřete a umístěte je do vodní lázně, kde je budete zavařovat při teplotě minimálně sto stupňů po dobu jedné hodiny.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments