Doplňky stravy: Které fungují a které naopak nemají smysl?

Jak už z názvu vyplývá, co je účelem doplňků. Zkrátka doplňují naši stravu. Jaké formy a kdy jsou efektivním řešením? Dle jakých kritérií vybrat kvalitní doplněk?

Doplňky stravy jsou dle všeobecné definice potraviny, které obsahují vyšší koncentrace minerálů, vitamínů, stopových prvků, mastných kyselin, bioaktivních látek, aminokyselin apod. Jedná se tak o přípravky, které pomáhají lidskému tělu dodat látky, které jsou nezbytné pro jeho správné fungování a kondici.

Výše potřebné a uvedené látky samozřejmě čerpáme především ze stravy, ale ta hned z několika důvodů nemusí obsahovat vše či v potřebném množství. Naše strava nemusí být vyvážená, pestrá, bohatá na vitamíny apod. Viníkem může být složení stravy a zejména kvalita konzumovaných potravin, které následkem způsobu pěstování, ošetření, transportu a jiných finálních úprav mění celkové složení a nejsou zdrojem cenných a plnohodnotných látek.

Však mezi kupovanou zeleninou v supermarketu a vlastní vypěstovanou či z babiččiny zahrádky je diametrální rozdíl. Jistou roli hraje i časová vytíženost, kdy tak řada nestíhá připravovat a konzumovat kvalitní jídla. Nicméně podstatné je vědět, že doplňky stravy neléčí, ale mohou doplnit potřebné látky, když není jiného zbytí. Rovněž tak na základě určení zdravotního stavu mohou daný stav jedince a jeho neduhů znatelně zlepšit.

Dostupné formy doplňků stravy

Doplňky stravy lze pořídit v tabletách, kdy se jedná o lisované tablety různého tvaru i velikosti, dále želatinové kapsle v měkké či tvrdé formě. Rovněž doplňky jsou k dostání v sypké formě, tj. volně sypané, jednoporcové neboli stick-pack a pak se nabízí v tekuté variantě, tj. tinktury, sirupy.

Parametry kvalitního doplňku stravy

Pokud z jakéhokoliv důvodu není možné získat potřebné látky ze stravy, je lepší volit kvalitní doplňky stravy v rámci prevence, než pak řešit negativní následky. Je však dobré vědět pár zásad při výběru kvalitního produktu.

Vitamíny rozpustné ve vodě musí být ve formě postupného vstřebávání a nikoli uvolňování. Pokud tomu tak není, tak je tělo využije, jak prochází trávicím traktem a zbytek vyloučí bez využití. Postupné vstřebávání znamená, že kompletní dávka vitamínů se vstřebá do krve a postupně se využívá, jak tělo potřebuje.

Vitamíny rozpustné v tucích musí bát v želatinově kapsli rozpuštěné v tuku. Minerály a stopové prvky musí být v chelátové vazbě. Doplňky stravy by měly být zásadně z čistě přírodních zdrojů a vitamíny musí být získávány mechanickou cestou, nikoliv chemickou.

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments