Famózní rohlíky Evžena Humla z Chalupářů. Doma je zvládne upéct každý

Pokud máte rádi čerstvé rohlíky, zažíváte možná každodenní zklamání  při návštěvě supermarketu. Už nejsou, co bývaly! Tak by asi hodnotil současnou situaci legendární Evžen Huml, kterého si zahrál Jiří Sovák v českém seriálu Chalupáři.

Co je špatně?

Nejlépe by tuto situaci charakterizoval Humlův nezapomenutelný citát. “Když si vzpomenu na ty rohlíky, co bývaly dřív, když ještě pekaři měli péči. Ráno v šest hodin, čerstvý rohlíčky, křupavý. Na desátku, čerstvý rohlíky, křupavý. Ještě odpolední rohlíky byly ve čtyři hodiny čerstvý.” Teď zkrátka velmi brzy získáte gumovou hmotu. Ještě častěji se pak musíte rozhodovat, který rozpékaný kousek zvolíte. Chcete-li si pochutnat na čerstvě upečených a křupavých rohlících, zkuste si je připravit doma.

Upečte si je doma

Na domácí Humlovy rohlíky budete potřebovat půl kilogramu hladké mouky, čtvrt litru vlažné vody, kostku droždí, 2 čajové lžičky soli, 40 gramů sádla, lžička cukru a mák nebo kmín na posyp. Celý postup nejprve začněte přípravou kvásku. V misce  rozmělněte droždí, při delším míchání zcela zkapalní, přidejte cukr a zasypte lžící mouky. Nechte vzejít na teplém místě přikryté utěrkou.

Příprava těsta

Jakmile bude kvásek připraven, můžete začít. V kastrůlku nebo mikrovlnné troubě nechte rozpustit sádlo, nemělo by ale být vroucí. Nechte ho trochu zchladit. Přesejte mouku, tím zajistíte, že bude těsto více nadýchané, přidejte kvásek, přilijte sádlo. Nakonec přidejte sůl a hněťte. Můžete použít kuchyňský robot s funkcí hnětení, nebo můžete těsto připravit ručně. Vypracujte těsto, které necháte ustát přikryté utěrkou na teplém místě, a počkejte až nakyne.

Foto: Shutterstock

Vytvarujte rohlíky

Nakynuté těsto ještě jednou ručně prohněťte. Vyklopte ho na vál, který poprášíte hladkou moukou. Rozválejte a rozkrájejte na 8 stejných dílů.  Máte-li rádi přesnost, zvažte jednotlivé dílky, každý by měl mít asi 80 gramů.  Vyválejte je do tvaru rohlíků. Prostředek by měl být asi 3 centimetry silný.  Své výtvory klaďte na pekáč. Nechte jim dostatek místa, aby mohly ještě nakynout. To bude trvat přibližně hodinu. Nakonec je posypte tím, co máte nejraději.

Pečte a vychutnávejte

Troubu zahřejte na 250 °C. Do spodní části trouby vložte hrnek vody, který zajistí, že budou rohlíky vláčné a při této teplotě se nebudou vysušovat. Poté vložte plech a pečte 5 minut. Vyndejte hrnek a přidejte ještě dalších 8 minut pečení. Rohlíky vyjměte ve chvíli, kdy začnou získávat svou barvu. Velmi rychle se totiž připalují. Poté je střídmě postříkejte vodou v rozprašovači a nechte vychladnout. Jediné, co zbývá, je vychutnat si je jen tak nebo natřené oblíbenou pomazánkou.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

Pokud srovnáváme třeba 80. léta s dneškem, tak ano, nejsou co bývaly. Ty obyčejné jsou o trochu lepší a levnější, ty ostatní mnohem lepší.