Famózní švestkovo-makový štrúdl z jogurtového těsta. Tak takovou dobrotu jsme ještě nejedli

Studené období, které nemá rád snad nikdo, již klepe na vrátka. K tomuto období se neodmyslitelně pojí čaje, káva, ale také vonící moučníky a další dobroty, které zahřejí, provoní celou domácnost a nám vykouzlí úsměv na tváři. Nejčastěji je pečeme společně s ovocem, které jsme si vypěstovali na zahrádce.

A jak už jsme v nadpisu zmínili, dnes použijeme lahodné švestky s mákem, které jsou nejen ve společné kombinaci famózní, ale také podpoří dobrou náladu, což na podzim určitě každý z nás potřebuje. Připravte si štrúdl z jogurtového těsta, je rychlý, křehký a vynikající.

Jogurtový štrúdl

Obvykle připravujeme štrúdl pomocí kupovaného listového těsta. Jedná se o tradici a vlastně i zvyk. I když jste zvyklí na křehoučké listové těsto, zkuste jej obměnit za jogurtové, nebudete litovat a pochutnáte si snad ještě více. Překvapí vás nejen svou konzistencí, ale také jemnou chutí, snadnou přípravou a minimem surovin. 

Nasbírejte několik švestek, nebo je kupte u místního prodejce a upečte si tuto rychlou delikatesu. Jdeme na to. Na těsto štrúdlu budete potřebovat pouze tři hlavní suroviny. 

Foto: Shutterstock

Těsto z jogurtového těsta

Suroviny vystačí na dvě nohavice štrúdlu. Přpravte si 150 gramů jogurtu – bílého, 70 gramů změklého másla – můžete použít i heru, ale máslo je lepší pro svou lahodnou chuť. Dále 300 gramů hladké mouky a špetku soli, to je vše. Nyní suroviny spojte v hladké těsto, které nelepí a nemá hrudky. Dejte jej chvíli stranou a připravte si švestky s mákem.

Kolik máku si připravíte záleží jen na vás. Někdo má rád málo, někdo naopak více. Rozhodně si ale připravte několik lžic na každou nohavici. Nyní omyjte švestky a rozpulte je. Do každé nohavice byste měli umístit alespoň deset až patnáct švestek. Na doslazení použijte půl hrnku cukru do každé nohavice. Použít můžete také med. 

Nyní si připravte mísu, dejte do ní švestky a posypte je cukrem a skořicí. Nyní pracujte rychle, aby švestky nepustily šťávu. Rozválejte těsto, posypte jej mákem a na něj uložte v těsné blízkosti švestky. Těsto pouze přeložte – nelze jej motat – a pořádně stlačte kraje. Tak pokračujte i s druhou nohavicí. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte zhruba třicet minut.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 měsíc

To není kus masa? nechci.