Famózní trik z kuchyně Zdeňka Pohlreicha. Díky němu stvoříte dokonalé palačinky

Palačinky patří tradičně k nejoblíbenějším dobrotám. Dají se připravit na mnoho způsobů – jako sladký dezert ke kávě, příloha k hlavnímu jídlu nebo třeba jako slaná večeře. Ty nejlepší jsou krásně vláčené a nadýchané. Tak je umí třeba Zdeněk Pohlreich. Inspirujte se tedy jeho receptem a vykouzlete na talíři neodolatelnou pochoutku.

Jednoduchá klasika, kterou zvládne každý

Palačinky jsou v různých variantách známé po celém světě. Jejich obliba tkví nejen v jejich všestranném využití, ale i v jednoduchosti přípravy. Jsou rychlé a stačí k nim pár základních surovin, které najdete v kuchyni skoro vždycky. Základem je dobře připravené těsto, které se klasicky připravuje z mléka, mouky, vajec a špetky soli. Směs se poté leje na pánev tak, aby byly palačinky co nejtenčí (tlusté se dělají lívance, ale ty se připravují malinko jiným způsobem). Smažit můžete na oleji, sádle nebo třeba na másle. Vhodná pánev má přirozeně správnou velikost a ideálně nízký okraj, aby se palačinky dobře obracely.

Možná máte svůj osvědčený rodinný recept, nebo jste naopak v přípravě palačinek začátečníci. Tak či tak, zkuste se pustit do něčeho nového. Palačinky podle televizního šéfa Zděňka Pohlreicha jsou originální díky méně tradičním surovinám a ve výsledku krásně nadýchané a náramně chutné.

Foto: Shutterstock

Recept na palačinky podle Zdeňka Pohlreicha

Suroviny:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml zakysané smetany
  • 20 g polohrubé mouky
  • 12 g cukru
  • 2 vejce
  • 250 g čerstvých malin
  • karamelová poleva
  • trochu másla na smažení
  • sůl

Příprava:

Do misky si připravte bílky, které jste pečlivě oddělili od žloutků. Přidejte dvě lžíce studené vody a špetku soli a vše vyšlehejte do tuhého sněhu. Do něj potom vmíchejte mouku, žloutky i cukr. Lehce směs promíchejte metličkou, aby se všechny suroviny spojily. Na pánvi rozpusťte trochu másla a na něm pak smažte palačinky pěkně z obou stran dozlatova.

Maliny opláchněte, rozmačkejte a podle chuti oslaďte cukrem. Několik si jich můžete odložit stranou na ozdobení. Smíchejte zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání a přidejte k rozmačkaným malinám. Právě s touto sladkou směsí pak servírujte hotové palačinky. Můžete je přelít také karamelovou polevou a ozdobit celými malinami.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments