Fenomenální fígl, jak uvařit fazole. Když použijete vodu správně, nebudou se rozpadat ani nadýmat

Fazole jsou jedním z největších zdrojů rostlinné bílkoviny, proto jsou velmi vyhledávaným pokrmem zejména sportovců. Při správné přípravě ale najdou uplatnění v jídelníčku každého z nás. Sáhněte po nich, chcete-li vašemu tělu dopřát dostatek živin, snažíte se zhubnout, nebo je vaším cílem obohacení běžného jídelníček.

Problematická potravina

I když jsou fazole významným zdrojem bílkovin, vitamínů a přirozených sacharidů, je tato luštěnina obklopena negativní aurou. Velká část populace totiž při jejich konzumaci trpí zažívacími problémy. Tento problém bývá způsoben zejména nesprávnou přípravou. Fazole totiž obsahují oligosacharidy, které vyvolávají aktivní fermentační proces způsobující nadýmání. Navzdory tomu, že jsou pro nás těžko stravitelné, měly by být jedním ze základů jídelníčku.

Máčet nebo ne?

Příprava fazolí vyžaduje namáčení. Díky tomu budou fazole měkčí a také se snadněji uvaří. Máčení by mělo trvat ideálně 24 hodin, nejméně však osm. Pomůže fazolím získat zpět ztracenou vodu. Zrychlit tento proces dokážete přidáním lžičky jedlé sody. Poté, co jsou fazole dostatečně hydratované, slijte vodu, ve které jste je máčeli. Zbavíte se tím látek, způsobující plynatost, které se do vody vyplavily.

Foto: Shutterstock

Lepší stravitelnost

Vaše fazolové recepty budou dokonalé a luštěnina více stravitelná, pokud použijete metodu 2 fázového vaření. Nejprve ponořte slité fazole do osolené vody a vařte 5 minut.   Nechte je ve vodě mimo vařič hodinu odpočinout. Přeceďte a znovu přiveďte k varu v troše vody smíchané se lžičkou olivového oleje. Ztratí tím většinu látek, které zatěžují váš organismus.

Odlehčete se

Pokud si fazole zamilujete, nebojte se je kombinovat se zeleninou. Dokonalým letním pokrmem plným bílkovin bude fazolový salát. Do vařených fazolí přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, několik plátků šunky, sterilované okurky a kápii. Dokonale budou chutnat i doma nakládané lesní houby. Ingredience spojte dohromady a zalijte směsí z  hrníčku vody, šťávy z jednoho citronu, dvou lžic cukru a olivového oleje, lžičky soli a trochy pepře.

Foto: Shutterstock, zdroj: Femme Actuelle

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments