Rekordní úrodu zajistí to nejobyčejnější hnojivo. Zahrádkáři prozradili, které to je

Každý zahrádkář ví, že plodiny je potřeba pravidelně přihnojovat. Jen tak dosáhnete skvělé úrody, krásně zeleného trávníku nebo nádherně kvetoucích okrasných květin. Na pultech obchodů najdete nepřeberné množství hnojiv, ale jejich koupě může být zbytečná. To nejlepší hnojivo totiž už možná máte dávno doma.

Zbytky z krbu poslouží na jedničku

Jak už bylo řečeno výše, přihnojovat rostliny na zahrádce je nutnost. Umělá hnojiva jsou však často drahá a navíc nešetrná k životnímu prostřední. Proto dává spousta zahrádkářů přednost přírodním variantám. Nestojí vás skoro nic a jsou nečekaně účinné.

Jednou z nich je obyčejný popel ze dřeva. Pokud tedy topíte v krbu nebo kamnech, máte už vynikající hnojivo doma. Popel totiž obsahuje spoustu prospěšných látek – například vápník, hořčík, fosfor nebo draslík.

Používejte zásadně jen popel ze dřeva přírodního, neošetřeného chemicky, barvou nebo lakem.

Popel nechte před použitím pořádně vychladnout. Ideálně jej uchovávejte v kovové nádobě s víkem, která jej uchrání před nežádoucí vlhkostí. Větší kousky je lepší nadrtit.

Popel aplikujte k rostlinám jednou ročně. Nejlépe poslouží plodové zelenině nebo okrasný rostlinám. Ocení jej i ovocné stromy a keře jako jsou maliník, ostružiník, angrešt či rybíz. Pokud pěstujete na balkoně muškáty, i těm můžete díky popelu přilepšit. Ze zeleniny se popel nejlépe hodí k rajčatům, mrkvi, celeru, petrželi, cibuli či pórku.

Pozor ale na rostliny vyžadující kyselou půdu (sem patří třeba rododendrony) – těm by popel rozhodně nesvědčil.

Pokud máte popela přebytek, můžete ho vysypat i na kompost.

Foto: Shutterstock

Dejte přednost přírodě

Jestliže doma nemáte krb ani kotel a popel je pro vás tak nedostupný, nezoufejte. Existuje celá řada dalších přírodních hnojiv, které se běžně dají najít v každé domácnosti. Pijete čaj nebo kávu? Výborně. Kávová sedlina i použité čajové lístky jsou vynikajícím hnojivem. Zrovna tak se dají využít vaječné skořápky, banánové slupky, kopřivy, voda z brambor, posekaná tráva nebo obyčejné droždí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Fnp, Farmersalmanac

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments