Fenomenální sekaná z čočky. Nestojí skoro nic a děda ani nepoznal, že nejí maso

Luštěniny jsou vysoce výživné, bohaté na bílkoviny a vlákninu, navíc také levné a velmi snadno dostupné. Tak proč se mnoho z nás musí do jejich konzumace nutit? Zkrátka a jednoduše – málokomu skutečně chutnají. Nicméně právě proto byste měli vyzkoušet recept na čočkovou sekanou, prakticky nepoznáte, že jíte maso, budete se olizovat až za ušima.

Proč zařadit luštěniny do jídelníčku

Luštěniny jsou bohatým zdrojem vlákniny. Pomáhají regulovat krevní tlak, snižují cholesterol a také působí jako prevence proti srdečním onemocněním, navíc v dlouhodobém horizontu podporují hubnutí. V syrovém stavu sice obsahují antinutrienty, které mohou škodit, ale vhodnou přípravou se jich zbavíme.

Které luštěniny můžeme jíst? Čočku, hrách, cizrnu, fazole, sójové boby a arašídy.

Co budeme potřebovat na čočkovou sekanou?

Na 4 porce sekané si nachystáme následující.

  • 200 g červené či hnědé čočky
  • 2 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 5 žampionů
  • 1 mrkev
  • 2 čajové lžičky hořčice
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 polévkové lžíce lněné mouky
  • 100 g mletých mandlí (případně vlašských ořechů)
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
Foto: Shutterstock

Jak fenomenální sekanou připravit?

Výhodou červené čočky je, že se nemusí namáčet. Proto ji nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, propláchneme a následně uvaříme doměkka.

Mezitím na pánev kápneme trochu oleje a dozlatova opečeme nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku. Poté přidáme nakrájené žampiony a chvíli restujeme. Nakonec přisypeme také nastrouhanou mrkev. Jakmile mrkev změkne, odstavíme pánev z plotny.

V míse smícháme zeleninovou směs s uvařenou čočkou. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, dochutíme hořčicí a rajčatovým protlakem. Nyní celou směs nahrubo rozmixujeme tyčovým mixérem. Klidně můžeme kousky čočky nechat. Přidáme ještě dvě lžíce lněné mouky a namleté mandle. Směs promícháme, aby držela u sebe, přendáme na plech a vytvarujeme sekanou. Nakonec ještě potřeme řepkovým olejem.

Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 30 minut. Podáváme s bramborem, šťouchaným bramborem, bramborovou kaší případně jen salátem.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments