Gulášovka podle Pohlreicha. Tak to je něco, šéf se vytáhl

Gulášová polévka je dobrota, na které si pochutná snad úplně každý. Je to česká klasika, kterou si dopřáváme nejen jako první chod, ale klidně i jako samostatné jídlo. Je totiž dostatečně vydatná, takže nás v kombinaci s pečivem skvěle zasytí. Co takhle vyzkoušet recept podle známého televizního šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha?

Pochoutka od uherských pastevců

Gulášová polévka pochází podobně jako samotný guláš z Maďarska, kde ji připravovali tamní pastevci už někdy v 9. století. Jejím základem je tradičně hovězí maso, vařené brambory a samozřejmě červená paprika, která jí dodává její charakteristickou barvu.

Postupem času však vzniklo celé množství variant, v nichž se suroviny různě obměňují podle aktuálních chutí kuchaře a strávníků nebo podle dostupných ingrediencí.

Levnější verze počítá místo hovězího masa s párkem nebo klobáskou. Vegetariáni si zase mohou připravit oblíbenou bezmasou verzi z hlívy ústřičné. Milovníci pikantních jídel jistě rádi vymění sladkou papriku za tu pálivou.

Zdeněk Pohlreich se však v následujícím receptu držel klasiky. Vyzkoušíte ji i vy?

Foto: Shutterstock

Recept na gulášovou polévku podle Zdeňka Pohlreicha

Suroviny:

  • 300 g hovězího masa
  • 4 brambory
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 cibule
  • mouka
  • česnek
  • bobkový list, sladká paprika, gulášové koření, majoránka
  • sůl a pepř

Postup:

Připravte si hrnec a v něm na oleji osmažte nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte k ní hovězí maso nakrájené na menší kostičky.

Ve chvíli, kdy se maso zatáhne, přidejte další suroviny: mouku, sladkou papriku, bobkový list, česnek a rajský protlak. Všechno důkladně promíchejte a zalejte dostatečným množstvím vody. V tomto případě budou ideální dva litry. Dále přidejte na kostičky nakrájené brambory, sůl a pepř podle chuti a případně i gulášové koření.

Vše vařte tak dlouho, dokud nebudou maso i brambory měkké. Před koncem vaření přidejte ještě majoránku a pak už můžete servírovat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Aspoň se dostane maso na každého a nikdo nebude počítat kostičky 🤣🤣🤣

Ivona
Ivona
1 rok

Jj, bezva. Jen mám radši mleté hovězí.😉

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Ivona

No, já mám radši i ve vývaru kousky masa – ono to mleté – nic proti tomu, ale já mám pocit, že to jaksi nemá tu chuť…a v gulášovce přímo chci ty kousky masa 🙂