Hnědé banány nikdy nevyhazujte, uděláte z nich fantastickou dobrotu, kterou nikdo nezná

Sladké banány sice nerostou v našich končinách, ale za to jsou velmi oblíbené, zdravé a milujeme je snad všichni. Lze tedy říci, že banán je prvním ovocem, které děti v raném věku pojídají. Jsou také relativně levné a na stole žádné domácnosti snad nechybí. Bohužel někdy jich koupíme hodně a nestihneme je zkonzumovat. Ty banány, které již hnědnou a nechceme je jíst, můžeme využít na jiné způsoby, prozradíme jak je zužitkovat a nevyhazovat je.

Přezrálé banány do pečiva, dokonalá kombinace

Těm, kteří tuto lahodnou kombinaci neznají, doporučujeme brzké ochutnání. Sendvičový chléb nebo jednoduše toustový, arašídové máslo a přezrálé banány, jsou přímo skvostné. Doporučujeme toustový chléb se slunečnicovými nebo lněnými semínky, dodají celku famózní chuť. Arašídové máslo volte to 100%, nikoli to ze supermarketu, které je obohacené o další látky a velkého množství cukru. Obecně je samo o sobě nasládlé, takže není potřeba přijímat další množství cukru. Přezrálý banán, který drží tvar rozkrájejte, opečte toust, natřete ho máslem, klidně avokádem nebo meruňkovou marmeládou a naskládejte na něj rozkrájené banány. Dokonalá a zdravá svačinka pro děti a dospělé, přesto zdravá.  

Skvělé banánové muffiny. / Foto: Shutterstock

Sladké pohoštění pro malé miláčky

Řeč je o muffinech, které rozhodně nemusí být pečené pouze pro děti, ale i pro dospělé. I když pro děti, například na narozeninovou oslavu, jsou přímo skvělou volbou. Horní část muffin můžete ozdobit barevným fondánem a máte o parádu vystaráno. A co je důležité a efektivní? Do muffin dáte díky přezrálým banánům pouze minimum cukru. 

  • 300 gramů hladké mouky
  • 100 mililitrů mléka
  • 4 vejce velikosti M
  • 3 zralé banány, klidně i přezrálé hnědé
  • 50 gramů třtinového cukru
  • 200 gramů tuku, nejlépe másla
  • kypřící prášek bez fosfátů
  • ořechy nebo čokoládové kousky do těsta

Ze všeho nejdříve oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte do husté pěny, jakmile budete mít vyšleháno, přidejte do žloutků rozmačkané banány a mléko s máslem. Následně smíchejte mouku, špetku soli a kypřící prášek. Nyní smíchejte mokré suroviny s těmi suchými, a jako poslední opatrně vmíchejte ušlehaný sníh. Naplňte formičky a pečte přibližně dvacet minut na 180°C.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments