Vědci zjistili, co káva dělá s ledvinami. Něco takového vůbec nečekali

Kolem kávy se točí spousta mýtů a domněnek. Řada lidí se na základě starších výzkumů stále domnívá, že tento životabudič je pro zdraví škodlivý a musí tak jeho příjem významně redukovat. Pravdou je, že i někteří lékaři svým pacientům pití kávy spíše nedoporučují, což je ale opět dáno tím, že vycházejí ze starších studií, které se zaměřovaly na škodlivé účinky kávy.

Skutečně káva ovlivňuje ledviny negativně?

Ty novější vědecké práce naopak obvykle vycházejí z hypotéz o prospěšnosti kávy. A co více, v drtivé většině případů se je daří potvrzovat, jakkoliv v tom mnozí stále vidí spíše efekt kávové lobby. Ale to už je na každém, kterému ze směrů chce věřit.

Dlouho se každopádně varovalo před tím, jaké účinky má káva na močový trakt, tedy konkrétně ledviny a močový měchýř. Tam jste se ještě nedávno mohli dozvědět, že koho trápí například ledvinové kameny nebo záněty močového měchýře, měl by se raději kávě zcela vyhnout.

A tak se skupina vědců rozhodla podívat této problematice na zoubek a zjistit, zda je na tom skutečně něco pravdy. Svou práci publikovali v prestižním časopise American Journal of Kidney Diseases, kde přišli s jednoznačným zjištěním. Nejenže káva ledviny nepoškozuje, ale navíc jim i prospívá. Pokud jde právě o ty ledvinové kameny, významně redukuje riziko jejich vzniku.

Foto: Shutterstock

Prospěšné sloučeniny v kávě

Vědci si vzali skutečně velký vzorek případ. Celkem zkoumali zdravotní stav 571 657 lidí s ledvinovými kameny.

Ačkoliv se mohou ledvinové kameny zdát jako bagatelní problém, každý, kdo je někdy zažil, vám potvrdí, že jde o velmi bolestivý stav. A teď si představte, že pro jejich prevenci vlastně stačí jen pít kávu. Riziko pak skokově klesá. Už jeden šálek kávy denně totiž snižuje pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů o 40 %.

Naše výsledky prokazují, že pokud budete kávu konzumovat pravidelně, budete mít nižší riziko vzniku ledvinových kamenů,” uvedla Susanne C. Larsson, která se na studii podílela.

Překvapivě nejde ani o kdovíjaké překvapení. O kofeinu se totiž ví, že kofein má diuretický efekt na adenosinosové receptory v ledvinách. V kávě jsou rovněž další bioaktivní sloučeniny, které působí podobně.

Foto: Shutterstock, zdroje: Kidney.org, NCBI

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
5 měsíců

Stres, ten je nejhorší na všechny naše nemoci, měla jsem matku měla cukrovku, ale žádnou dietu ani nedržela měla ráda větrníky a jiné, neboť měla veselou povahu stále se bavila a proto také bylo vše dobré, až jednou přišel její čas a dostala embolii 😓

Martin
Martin
7 měsíců

Je mi 50 let,kafe piji od 20 let,od 10 let piju kofolu, černý čaj..prý je to všechno škodlivé, ačkoli piju kofolu často,..kafe 3x max 4x denně,mám tlak výborný,cukr vynikající,ledviny a játra vynikající výsledky.. takže?co je vlastně škodlivé.. možná,to že lidé žijí zdravě..

Jiří
Jiří
7 měsíců
Reply to  Martin

Škodlivé je se zbytečně stresovat,dnešní moderní doba tomu jen pomáhá.

Iris
Iris
7 měsíců
Reply to  Jiří

To je asi fakt nejhorší – stres. Nikdo se mu zcela nevyhne, tak proč se ještě navíc stresovat jídelníčkem.

Iris
Iris
7 měsíců
Reply to  Martin

Škodlivé je pořád dumat nad tím, co je nebo není zdravé – tělo vám totiž sdělí samo, že mu něco nesvědčí – a pak je třeba to brát vážně.
Je mi 58 let, kafe piju celý život ráno na lačno – silné, turka – a taky jsem nechutně zdravá – chodím na povinné preventivní prohlídky a je směšné, jak se doktor snaží něco najít…
Dneska je to samý výživový poradce – co jeden zatratí, druhý doporučí – je toho plný internet – chudáci, kteří by se tím chtěli řídit – dříve nebo později by je kleplo 😀