Hospodyňka odhalila, proč mají houbičky na nádobí v jednom balení různé barvy. Změnilo jí to život

Taky jste se někdy tázali, proč houbičky na nádobí a na úklid musí nutně hrát všemi barvami? A povzdechli jste si, že byste chtěli žít ve světě, kdy i potřeby na uklízení jemně doladí decentní vzhled vaší domácnosti? Nu, možná se někdy stane zázrak, ale dokud všechny ty žluté, červené, modré a zelené pomocníky musíte používat, alespoň se uklidněte, že jejich barvy mají určitý význam.

Barvy mají smysl

Každá houbička na nádobí se skládá ze dvou částí – měkčí a drsnější. Nejprve se budeme věnovat pěnové části hubky. Tu používáme na odstranění méně odolných nečistot, na jednoduché čištění a leštění. Proč se tedy houbičky vyrábějí tak pestrobarevné?

Výrobci doporučují, abyste si rozvrhli, jakou barvu budete používat k jakému účelu. Např. modré houbičky na koupelny, zelené na toaletu, červené na více znečištěné nádobí, žluté pak na křehké nádobí a kuchyňskou linku. Tím zamezíte přenosu bakterií z povrchu na povrch. Protože když jednou houbičkou vyčistíte celý dům, budete mít bakterie různých druhů úplně všude.

A co drsná strana houbička?

Tenčí a zároveň hrubší strana houbičky je abrazivní, má schopnost mírně obrušovat povrch. Což je úžasné, protože právě díky ní jste schopni vyčistit připálené hrnce nebo nádobí pokryté zaschlým jídlem. Málokdo ovšem tuší, že i zde platí barevné rozdělení, a to podle tvrdosti.

Zelená nebo šedá barva si poradí i s nejodolnějšími nečistotami, na druhou stranu může nádobí mírně podřít, proto raději nepoužíváme na pánve s nepřilnavým povrchem, smaltované nádobí a jemné sklo.

Foto: Shutterstock

Prostřední tvrdost je charakteristická pro houbičky s červenou abrazivní částí. Ty spolehlivě vyčistí běžnou špínu a zároveň nádobí nepodřou. Jsou nejuniverzálnější a nejspolehlivější.

Žlutá je k nádobí a povrchům nejšetrnější, bezpečně a bez podření vyčistí například sklo.

Obecné rady

Možné, že jste na toto barevné rozdělení ještě nikdy nenarazili a znáte pouze houbičky s tmavě zeleným pruhem. V pořádku, klidně můžete používat pouze tento druh, ale raději dejte pozor, aby nedošlo k poškrábání nádobí.

Nezapomínejte houbičku také pravidelně zbavovat nečistot, máchat, ždímat a nechat volně usychat. Jednou za čas ji vyměňte. Neměli byste ji používat příliš dlouho. Jestli chcete houbičky vydezinfikovat, připravte jí koupel. Smíchejte vodu s octem v poměru 5:1 a houbičku na 10 minut namočte, pak dobře opláchněte.  

Foto: Shutterstock, zdroje: apartmenttherapy.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
abc
abc
11 měsíců

To je ale kravina.
Barva je jen barva jiný význam nemá.

Daniela
Daniela
2 měsíců
Reply to  abc

Ta mycí plocha je různě abrazivní.