Hrubé chyby při vaření, které dělají téměř všichni. Vedou k rychlému přibírání na váze a znemožní hubnutí

Někteří lidé nemohou zhubnout, ani kdyby se rozkrájeli. Dalším to přitom jde jak po másle. Pokud ale držíte dietu, cvičíte a stále nemáte výsledky, je třeba se zamyslet nad tím, co děláte špatně. Něco tam totiž určitě bude. Překvapivě často jde přitom jen o způsob, jakým máte ve zvyku připravovat si svá jídla. Pár jednoduchých změn může vést k tomu, že se ručička na váze konečně pohne směrem dolů.

Mezi běžné chyby, kterých se lidé při hubnutí dopouští, je především hladovění, které obvykle nikam nevede. Dále potom malý příjem tekutin, jež by vám pomohly v mnoha chvílích zahnat hlad. Další obvyklou chybou je nedostatek spánku. Málo se však upozorňuje na to, že se hojně chybuje v přípravě jídel. Ta mohou být sama o sobě zdravá, ale zdánlivě nenápadné přísady z nich mohou udělat problém.

Nepřehánějte to s olejem

Je to velmi častá chyba, které se bohužel většina lidí nedokáže zbavit. Příliš mnoho oleje škodí, a to i tehdy, kdy je to třeba olivový olej, který je obecně považován za zdravý. Pakliže to s ním ale přeženete, jsou to zkrátka jen další zbytečné tuky, které jsou do jídla přidané. V naší stravě bychom neměli mít více než jednu až dvě polévkové lžíce přidaného tuku denně. Odborníci velmi důrazně radí tuto dávku nepřekračovat. Lze například použít pánve s nepřilnavým povrchem, na kterých můžete vařit bez oleje. Naučte se také používat pečící papír, na kterém maso nevyschne a přitom si vystačíte bez oleje.

Foto: Shutterstock

Dochucovadla a omáčky

Vždy máme pochopitelně snahu udělat jídlo chuťově co možná nejlepší, a tak se někdy stane, že to s nejrůznějšími přísadami přeženeme. Ať už je to omáčka, rajčatové pyré, smetana, majonéza nebo sýr. To všechno jídlu dodá skvělou chuť, ovšem zároveň to také představuje kalorie navíc, mnohdy zbytečné. Snažte se vařit jednoduchá jídla, kde není potřeba příliš mnoho surovin. Jinak totiž budete konzumovat příliš kalorická a také slaná jídla. Sůl pak v těle zadržuje vodu. Pakliže si jídlo bez nejrůznějších přísad nedokážete představit, zkuste alespoň omezit jejich množství. Možná vás překvapí, že i výrazně menší porce zachová chuť a v některých případech nechá vyniknout chuti primárních surovin. Naučte se také dochucovat bylinkami a kořením, které nemají téměř žádné kalorie.

Příliš mnoho bílkovin

Bílkoviny jsou ve snaze zhubnout na naší straně. Ryby či kuřata představují výživné maso, které pomáhá při hubnutí. Zároveň bychom to ale ani s nimi neměli přehánět. Není třeba jich zase konzumovat tolik, protože tělo jich příliš mnoho nepotřebuje. Lidé obvykle bílkovin jedí příliš mnoho, a to na úkor zeleniny, která je nízkokalorická a bohatá na prospěšné látky. Ženy by měly sníst za den bílkoviny ve velikosti dlaně, muži si mohou dopřát o něco více masa.

Foto: Shutterstock, zdroj: Eatingwell

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
2 let

Bílkoviny o velikosti dlaně – a to vzala autorka kde? A jak to myslí, jako čistých bílkovin nebo potravin, ve kterých jsou? To o velikosti dlaně platí o masu na jednu porci ne na celý den. Asi by bylo lepší, než něco dám do světa se nad tím zamyslet. Člověk, který aktivně necvičí by měl denně sníst tolik gramů bílkovin, kolik kilogramů váží.

Alena
Alena
2 let

A co máme vlastně jíst? Když v podstatě nic nemůžeme, pač není nic zdravé ..?