Jak okamžitě nabrousit tupý nůž. Zvládne to i velmi nešikovný člověk, aniž by nůž poničil

Tupý nůž nám udělá akorát medvědí službu. Nic neukrojí, nedá se s ním spolupracovat, a ještě si při větším úsilí můžeme způsobit úraz. Je potřeba rychle nabrousit tupý nůž. Jde to i velmi snadno.

Ostrý jako břitva

Zakrojit do chlebu, do rajčete, do sýru, aniž byste museli vyvíjet tlak a úsilí? Lze to, jen je potřeba pravidelně nůž ostřit. Myslíte si, že je za ostrým nožem nějaký magický trik? Ani náhodou. I vy se naučíte rychle naostřit nůž, aniž byste museli kupovat drahé brousky. Snadno tak rozřežete list papíru, nebo třeba plastovou lahev, abyste ji mohli upcyklovat a vytvořit z ní třeba květináč.

Jde o správný náklon

Správná technika ostření není nijak složitá. Pouze musíte dodržet správný náklon. Možná jste to dosud nevěděli a váš nůž vydržel ostrý jen chviličku. Ostří, které jste vytvořili, totiž rychle zmizelo.

Co vlastně budete potřebovat?

Najděte si dva kameny. Jeden bude mít malá zrna, druhý větší. Brousky ponořte do oleje nebo vody. Následně přistupte k broušení.

Foto: Shutterstock

Úhloměr do ruky

Vůbec se nebojte a na své první ostření si přizvěte školní úhloměr. Nemáte? Najděte si na internetu úhloměr, třeba na tomto odkazu. Klasicky nic nepokazíte, když budete čepel ostřit pod sklonem 20 stupňů. Kuchyňské nože dávají přednost úhlu 25 stupňů, lovecké čepele ocení náklon okolo 35 stupňů, japonské nože zase potřebují 15 stupňů, aby byly naostřeny co nejlépe.

Dvě fáze, a je to

Ostření proveďte hrubozrnným kamenem. Následně doostřete pomocí jemnozrnného brusného kamene. Tak se vyrovná povrch čepele. Pro broušení je dobré vědět, že právě zde se ukáže kvalita použité oceli. Materiál je zde zásadní. Kvalitní nůž se naostří už při pár tazích.

Naostřit nože není složité, pouze musíte dbát na správný sklon nože. Úhel, který svírá čepel a brusný kámen, je pro úspěch klíčový.

Foto: Shutterstock, zdroj: TheSpruce

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments