Jak správně skladovat med. Většina lidí opakuje stejné chyby, kterými mu ubírá na kvalitě

Med je velmi zdravá potravina s blahodárnými účinky. Správným skladováním zaručíte, že nedojde ke snížení kvality a budete si na něm moci pochutnat. Podívejme se, jak jeho vysoký obsah enzymů, vitamínů a minerálů zachovat.

Vhodná nádoba

Výhodou skleněné nádoby je možnost med vizuálně kontrolovat nejen při samotném nákupu, ale i při skladování. Na med jsou spíše doporučovány keramické nádoby, které nabízí jeho ochranu před slunečním svitem. Vhodné jsou i nerezové a plastové nádoby určené ke kontaktu s potravinou. Med skladujte v temnu a suchu.

Dbejte na čistotu

Med přichází k přímému kontaktu s nádobou a čistota nádoby zamezí kontaminaci medu nečistotou nebo nasátí cizího pachu. Dbejte proto na pečlivé vymytí použitých nádob nebo nádob využívaných pouze pro med. Nakupujte med v nových sklenících přímo od včelaře a pak můžete sklenici něčím obalit a chránit ji před světlem. Nutná je i perfektní těsnost víka pro zamezení přístupu vlhkosti i nečistot do sklenice.

Teplota při skladování

Ideální teplota pro uchovávání medu je do 10 °C, maximálně 18 °C. Při dodržení stálých nižších teplot je zachována kvalita medu i na několik let. Správnou teplotou zpomalíte proces přirozené krystalizace. Můžete také vyzkoušet uložit med do mrazáku. Na kvalitě příliš neztratí. Místo sklenice však zvolte vhodnou nádobu.

Med je třeba skladovat v menších nádobách a při optimální teplotě. / Foto: Shutterstock

Velikost balení

Optimálním řešením je zvolit menší balení než 1 kg. Pokud budete mít více sklenic, u těch neotevřených můžete lépe zajistit ideální podmínky z pohledu teploty, vlhkosti a světla. Menší balení také poskytuje zamezení riziku kontaminace během potupného odebírání medu. Menší balení je také snadnější rozpustit při krystalizaci medu. Vyvarujte se ale opakovanému vystavování medu zvýšených teplot.

Cukernatění medu

Med z květů světlé barvy obsahuje více glukózy, tedy hroznového cukru a krystalizuje dříve. Tmavý med obsahuje více ovocného cukru neboli fruktózy, proto krystalizuje později. Lesní a akátový med krystalizuje až za několik měsíců. Med můžete pomalu ½ hodiny zahřívat ve vodní lázni kolem 40 až 50 °C, pak oheň vypnout a sklenici nechat v lázni, dokud med nezíská požadovanou konzistenci.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.