Jak udělat piškotové těsto konečně správně. Pomůže metoda zkušené babičky

Piškotové těsto je základem rolád, dortů, řezů a jiných dezertů. Pro někoho už je nudnou rutinou, pro jiného suchou a tvrdou plackou, která má k nadýchanému tvaru daleko. Poradíme vám, jak připravit nadýchané a vláčné piškotové těsto. Stačí pár triků.

Základní piškotové těsto

Do piškotového těsta patří jen vejce, mouka a cukr. Když jej správně připravíte, je příjemně vláčné. Nadýchaná dobrota ale začala být pro mnohé výzvou, proto si pomáhají kypřícím práškem do pečiva, olejem, vodou nebo mlékem. A to je samozřejmě špatně. Nadýchané piškotové těsto získáte správným našleháním vajec, a to jak žloutků s cukrem, tak bílků se špetkou soli.

Vyšlehejte správně sníh

Abyste měli správnou tuhost sněhu, který potřebujete do piškotu, zakupte nejlépe domácí vejce. Vyberte větší velikost vajec a ta dejte půl hodinu předem na kuchyňskou linku, aby měla pokojovou teplotu. Oddělte žloutky od bílků, bílky začněte vyšlehávat ručním šlehačem se špetkou soli. Nejlepší je, když se vám v robotu ve stejnou chvíli třou žloutky s cukrem, zatímco ručním šlehačem mícháte sníh. Musí být dokonale pevný, to poznáte tak, že otočíte mísu dnem vzhůru a hmota se ani nehne. Doba šlehání se může blížit i 10 minutám, podle toho, jak výkonný šlehač máte.

Žloutky musí být vyšlehány do pěny, hmota bude úplně bílá a nebudou v ní cítit krystalky cukru. Jedině v případě, že by hmota byla příliš hustá a tuhá, je možné přidat dvě lžíce horké vody ke konci šlehání.

Foto: Shutterstock

Správné zamíchání mouky

Mouka na dezert musí být prosátá, aby se do ní dostalo co nejvíce vzduchu. Do žloutkové hmoty je třeba ji zapracovat postupně, a to vařechou a pomalými pohyby. V této fázi si také připravte formu, která dle dezertu bude vymazaná nebo vymazaná i vysypaná hrubou moukou. Nakonec opatrně vmíchejte sníh, tady je třeba pracovat rychle, aby v těstě zůstalo co nejvíce vzduchu. Použijte opět vařechu a těsto přes sníh pouze převalujte.

Pravidla pro pečení:

  1. Základní piškotové těsto je 5 vajec. Na každé vejce počítejte 30 g cukru a 20 g mouky.
  2. Dávejte těsto do vyhřáté trouby.
  3. Neotevírejte troubu před koncem pečení.
  4. Těsto pečte krátce, musí zůstat světlé, okraje nesmí zhnědnout.

Co do piškotových dezertů:

  • kůru z bio citrónů
  • holandské kakao
  • pravá vanilka

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments