Jak upéct dokonalé vepřové maso. Jediná chyba způsobí ztrátu chutě i vůně

Vepřové maso se těší velké oblibě nejen kvůli své výrazné chuti, ale také proto, že jeho přípravu považuje většina lidí za jednoduchou, možná nejsnazší mezi všemi druhy masa. Vždyť stačí koupit kus vepřového, trochu ho posypat kořením a vložit do trouby, kde se řádně propeče. Pak už se rovnou servíruje spolu s přílohou.

Pečení vepřového není náročné, ale má svá úskalí

Jak už tomu tak ale v podobných případech bývá, jednoduchá je příprava pouze zdánlivě. Ano, formálně ji zvládne každý. Ale bude výsledek opravdu chutný? To už je věc druhá a jeden stejný kus masa se může na základě způsobu přípravy výrazně lišit. A to jednotlivé kroky ani nebudou příliš rozdílné. Vtip se zkrátka skrývá v detailu, který však dělá velké věci.

Pokud přípravu vepřového masa podceníte, pravděpodobně budete rodině či hostům servírovat možná dobře vypadající, ale vysušený, nechutnající a nevonící kousek, za který vás jistě ze slušnosti pochválí, ale dlouho na něj vzpomínat nebudou.

Nevěste ale hned hlavu. Správná příprava se totiž od té nesprávné zase tolik neliší a rozhodně není o tolik náročnější. Naučit se ji může opravdu každý a pak už vepřovým pouze ohromovat.

Jak každá dobrá hospodyňka či nadšený kuchař dobře ví, vepřové maso se prodává v různých podobách. Mezi ty nejoblíbenější patří například bůček, krkovička nebo pečeně. Jak už název napovídá, k pečení je nejvhodnější právě ona tolik oblíbená vepřová pečínka. A je to právě ona, na které se pozná, s jakou láskou a nadšením byla připravována.

Foto: Shutterstock

Vyberte si správný kus masa

Zásadní krok nastává nepříliš překvapivě už v obchodě. Pokud si koupíte vepřovou pečeni v supermarketu těsně před datem expirace nebo ještě hůře už po ní, nemůžete od ní očekávat zázraky. Pakliže si na svém výtvoru chcete nechat dát záležet, navštivte raději dobrého řezníka, ať už na doporučení nebo třeba podle recenzí na internetu. Řeznictví jsou dnes ve velké oblibě, takže názorů jistě najdete mnoho. Řezník vám také s výběrem poradí.

Vepřovou pečeni můžete pořídit ve dvou základních provedeních. Standardně je k mání s kostí. Ta je známá také pod názvem kotleta. Pečeni bez kosti se potom říká karé. To jen, abyste nebyli zaskočeni různými názvy vepřového, které přitom vyjadřují takřka to samé.

Někteří nedají dopustit na pečení masa s kostí. Podle nich je pak chutnější. Na druhé straně potom budete muset kost odstraňovat. Chcete-li jistotu, volte raději karé.

Velkou chybou je, když se lidé při nákupu vepřové pečeně poohlížejí po kusu, který má nejméně tuku. Je to dané dobou, která tučným jídlům nepřeje. Ovšem v případě pečeně je tuková vrstva klíčová. Pouze ona dodá masu potřebnou chuť. V žádném případě se jí tak nezbavujte a v obchodě hledejte takový kus, který ji má co nejsilnější.

Foto: Shutterstock

Jak vepřovou pečeni připravit

Začněme třeba právě tou tukovou vrstvou. Máte-li štěstí a řezník vám prodal poctivý kus, můžete se těšit na fantastickou chuť. Tu ještě podpoříte tím, že tukovou vrstvu v centimetrových rozestupech naříznete a prosolíte až k masu. Sůl se přitom musí dostat co nejhlouběji do všech zářezů.

Pakliže jste neměli takové štěstí a máte vepřovou pečeni bez výrazné tukové vrstvy, ještě nemusíte smutnit. Dá se to zachránit. A to tak, že pečeni obalíte ve slanině.

Další velkou chybou nebo spíše věcí, která se často opomíjí, je vázání masa. Neplatí totiž, že pokud máte krásný rovnoměrný kus pečeně, není třeba ho vázat. Naopak. Toto maso chce svázat pokaždé. Pouze takové maso se totiž bude dobře a rovnoměrně protékat, čímž si pojistíte jeho šťavnatost.

Mnozí dají pečeni do trouby hned poté, co ji okoření. Tak by tomu ale být nemělo. Nejprve je totiž třeba svázanou a okořeněnou pečeni zapotřebí zprudka opéct na pánvi. Maso se tak rychle zatáhne a při pečení vypustí minimum skvělé šťávy.

V duchu potřeby zpracovat vše, co ze skvělé vepřové pečeně zbylo, vezmeme výpek, který zbyl po osmažení masa na pánvi, nakrájíme cibuli a trochu česneku a na pánvi s výpekem opékáme až do sucha.

I krásně rovný kus pečeně je třeba svázat. / Foto: Shutterstock

Jak pečeni správně upéct

Pokud připravujete vepřovou pečeni, vězte, že nejvhodnějším způsobem, jak to můžete udělat, je použít pekáček s mřížkou. Maso by se totiž v troubě nemělo setkat s výpekem. Ale netrapte se, pokud takovou vymožeností nedisponujete.

Právě z pánve sundáváme cibuli a česnek, které můžeme použít jako výstelku do pekáče, na kterou pak pečeni položíme. Díky tomu se ve šťávě nebude koupat maso, ale právě jen cibule.

Vepřovou pečeni je třeba péct v předem vyhřáté troubě na 120 stupňů, a to jednu až dvě hodiny. Je to velký rozptyl, ale zásadní je v tomto případě hmotnost masa. Počítejte, že jedno kilo se peče přibližně hodinu.

Foto: Shutterstock, zdroje: Taste, BBC Good Food

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
franta
franta
2 let

Článek uplně o ničem . Autor v životě vepřové nepekl a článek někde opajcnul.