Kdo vyhodí slupky od okurek, zasluhuje pohlavek. Mají totiž fenomenální využití

Navykli jsme si většinu ovoce a zeleniny loupat a škrábat, přestože ve slupkách je často to největší množství vitamínů a látek prospěšných pro naše tělo. Mnoho druhů ovoce a zeleniny můžeme konzumovat i se slupkou, pokud už ji ale oškrábeme, měli bychom znát způsoby, jak ji využít jinak.

Proč zbavujete okurku slupky?

Důvodů, proč lidé zbavují ovoce či zeleninu slupek, které se přitom dají jíst, je hned několik. V aktuální době je nejzávažnější nejspíš ten, že se bojíme, že je slupka nasáklá chemickými postřiky nebo že se zelenina válela někde ve skladech. To je samozřejmě rozumný důvod a pokud neznáte zdroj, z jakého svou zeleninu, například okurku, máte, je zřejmě nejlepší ji zbavit slupky.

Dále může být důvodem pro oškrabání zeleniny například to, že ji chystáme pro někoho, komu se slupky špatně koušou či polykají, nebo nám zkrátka nechutnají.

Okurkové slupky vás ochrání před mravenci

Když už okurku oškrábete, nechte si slupky k dispozici. V létě je můžete třeba rozmístit na místa, kterými k vám domů pronikají mravenci – okurkové slupky jsou pro ně hořké a odradí je.

Můžete je také přihodit na záhony nebo do květináčů – slupky se tam rozloží a půda a vaše rostliny si z nich ještě vezmou užitečné živiny.

Foto: Shutterstock

Zvláčněte s okurkovými slupkami svou pokožku

Určitě jste alespoň jedou v životě vyzkoušeli hydratovat svou pokožku s plátky okurek. Můžete k tomu využít i přebytečné slupky, které byste jinak vyhodili. I tady ale samozřejmě platí, že byste si měli být jisti, že okurky neprošly žádným chemickými postřikem – na ten by totiž vaše kůže mohla mít spíš alergickou reakci.

Osvěžte si ze slupkami z okurek vodu

Chemicky neošetřované a dobře omyté slupky z okurek si také můžete přidat třeba do džbánu s vodou – vznikne vám příjemně osvěžující nápoj. Když přihodíte pár plátků citronu nebo jiného citrusu, máte hned příjemné letní pití.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments