Kdo zahušťuje omáčku moukou, dělá zásadní chybu. Tchyně mi ukázala úplně jiný způsob, koukala jsem s otevřenou pusou

Při vaření je občas potřeba zahušťovat omáčky, aby získaly požadovanou konzistenci. Tradičním způsobem zahušťování je použití mouky, která se postupně vmíchává do omáčky. Přesto existuje řada dalších způsobů, jak správné konzistence docílit – a většinou i mnohem zdravějších.

Proč nezahušťovat moukou?

Mouka je tradičním způsobem zahušťování omáček, který se používá opravdu dlouho. Často se ale setkáváme s problémy, jako je tvorba hrudek nebo nevyvážená konzistence omáčky. Někteří lidé navíc (i ze zdravotních důvodů) preferují bezlepkovou stravu nebo se snaží snížit příjem sacharidů. V takovém případě je namístě objevit alternativní způsob, který nám přinese dokonalé výsledky.

Vyzkoušejte škrob

Škrob, který je obsažen v bramborách, kukuřičný škrob nebo tapiokový škrob, může být skvělou volbou pro zahuštění omáček. Jeho schopnost absorbovat tekutinu a vytvářet hladkou a jednotnou konzistenci je neocenitelná. Stačí ho smíchat s malým množstvím studené vody a poté přidat tuto směs do vařící omáčky. Omáčka získá během pár okamžiků dokonalou konzistenci.

Smetana nebo zakysaná smetana

Přidání smetany nebo zakysané smetany do omáčky může nejen zahušťovat, ale také dodává omáčce krémovou a bohatou chuť. Smetanu lze přidat na konci vaření omáčky a míchat, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Foto: Shutterstock

Redukce

Tento způsob zahušťování omáček spočívá ve vaření omáčky na nižší teplotě až do jejího zahuštění. Během vaření se tekutina postupně odpařuje, což vede ke zhoustnutí omáčky. Tímto způsobem lze dosáhnout koncentrované chuti a textury omáčky.

Rozmixovaná zelenina

Začněte tím, že zvolíte vhodnou zeleninu podle druhu omáčky, kterou připravujete. Můžete použít cuketu, petržel, celer nebo dýni hokaido. Orestujte tuto zeleninu na másle nebo ji povařte v malém množství vývaru, aby změkla a získala bohatou chuť.

Poté vložte orestovanou nebo uvařenou zeleninu do mixéru a rozmixujte ji na hladké pyré. To může sloužit jako základ pro zahuštění omáčky. Přidejte ho postupně do vařící omáčky a za stálého míchání nechte omáčku zhoustnout.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Karel
Karel
1 rok
Reply to  Karel

Tohle jen tak někdo neví. 🤣 Obrovský přínos pro lidstvo.

Jaroslav
Jaroslav
1 rok

Chceš mi vážně tvrdit, že takovou vylízanou pipinu si někdo vzal za ženu, abys měla tchýni?

Ivona
Ivona
1 rok

Nechci ze svíčkové pyré zahuštěné solamylem. České omáčky nejsou Čína.

Jiřina
Jiřina
1 rok
Reply to  Ivona

Svíčkovou není třeba zahuštovst moukou ani solamilem. Stačí jizahustit razmixovano kořenovou zeleninou a smetanou