Kručení v břiše může člověka potrápit. Víme, jak se ho zbavit

Jistě znáte pocit, kdy sedíte v klidné tiché restauraci, na jednání, či jen ve škole, když v tom vám najednou vám zakručí v břiše, až lidé vrhají udivené pohledy. Lidé z okolí se najednou ptají, jestli nemáte hlad, někteří si myslí, že trpíte zažívacími obtížemi a vy se jen snažíte situaci zamluvit. Kručení v žaludku v některých situacích patří k běžnému životu, pokud vás však trápí neustále, je pochopitelné, že s ním chcete jednou provždy skončit.

Kde a jak vzniká kručení?

Kručení se lidem dere z oblasti žaludku a tenkého střeva. Když přijmeme potravu, je naše tělo uzpůsobené tak, aby ji posouvalo směrem dolů, až na konec. Tento proces je zajištěn jednoduše. Trávící orgány posílají potravu rytmickými pohyby směrem dál.

Při posouvání vysílají jakési vlnění, a tím se jim podaří potravu posunout. Díky těmto pohybům se smísí tekuté a pevné části stravy. Rozdělují se vzduchové části, a právě to způsobuje nepříjemný, mnohdy až trapný zvuk. Při zaplnění žaludku další potravou se zvuky utlumí, avšak tělo ani nemusí být hladové.

K omezení zvukových projevů stačí dodržovat pár pravidel

Pokud se snažíte ráno ke snídani sníst větší porci, ale stále to nefunguje, víme, kde je problém. Žaludek totiž po zpracování stravy posune potravu k dalšímu zpracování a je téměř hned připraven přijímat další chod. Pokud si tedy svou denní dávku jídla rozdělíte do několika chodů o menším množství, budete překvapeni, jak rychle vás žaludek přestane trápit.

Kolikrát za den se najíst, abyste se cítili dobře?

Nejlépe pro své tělo uděláte, pokud přijmete potravu alespoň pětkrát za den. Jestliže vstáváte později, omezte se pouze na čtyři chody. Nesnažte se tlumit kručení v břiše různým tlakem na žaludek či zvýšenou dávkou pití. Jedná se o přirozený proces, u kterého by byla chyba, chtít ho zastavit. Zvukové projevy tlumte pomocí pravidelných dávek jídla a budete se cítit zdravě.

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.