Kuře s bramborem na jedné pánvi. Výborná večeře, která ušetří hodně času i peněz

Přijdete domů, celá rodina má hlad a vy nevíte, co uvařit. Je vám tento pocit známý? Zkuste vaření v jednom hrnci nebo na jedné pánvi, které ušetří nejen váš čas, ale mnohdy i vaši kapsu. Příkladem může být famózní chuť kuřete s bramborem. Budete překvapeni touto jednoduchou přípravou.

Brambory ve slupce nebo bez

Přípravu brambor můžete urychlit tím, že vynecháte jejich loupání. Zejména u raných odrůd stačí brambory očistit pouze vodou a kartáčkem. Následně je nakrájíte do vámi zvolené formy. Na pánvi budou skvěle vypadat kolečka, v troubě oceníte spíše drobně nakrájené měsíčky. Obsahují především škrob a nenajdete v nich žádný tuk. Jejich nutriční hodnotu ovlivníte především přidáním oleje nebo kořením.

Zázračné kuře

Kuřecí maso je považováno za dietní a najdete ho ve většině jídelníčků sportovců i při redukčních dietách. Je zdrojem železa, fosforu, draslíku i hořčíku. Obsahuje i vitamíny B. Pokud chcete vytěžit z tohoto masa maximum, kupujte kuře z bio chovu nebo déle vykrmované. Získáte tak jistotu, že nemáte maso plné antibiotik s rychleným procesem růstu. Při správné přípravě si zachová svou šťavnatost, které nesprávným vařením může ztratit.

Foto: Shutterstock

Jak uchovat kuře šťavnaté

Kromě správné pečení či vaření můžete šťávu kuřeti i dodat. Před vařením kuře nezbavujte kůže, pečlivě do ní vmasírujte koření, sůl, pepř a máslo. Skvělou službu udělá i přepuštěné máslo, které znáte pod pojmem Ghí. To je dobře roztíratelné a skvěle se vstřebá. Pokud kuře pečete v troubě, vyhněte se horkovzdušnému pečení, to ho sice urychlí, ale maso také více vysuší.

Brambory a kuře v jedné pánvi

Na přípravu kuřete si připravte 6 stehen, olivový olej, stroužek česneku, rozmarýn, půl skleničky bílého vína, kilogram brambor a oregano. Kuřecí stehna neoplachujte, pouze je opatrně osušte papírovým ubrouskem. V pánvi zahřejte olej a rozetřete do ní stroužek česneku. Vložte do ní kuřecí maso a osmahněte po všech stranách, aby se povrch dostatečně uzavřel. Osolte a přidejte rozmarýn. Zalijte bílým vínem a na nízkém stupni pomaluje odpařujte. Poté přikryjte pokličkou a chvíli duste. Omyjte brambory kartáčkem, neloupejte. Nakrájejte je na středně tenká kolečka. Takto nakrájené brambory přihoďte na pánev, dobře promíchejte, znovu přisolte a okořeňte oreganem. Přikryté vařte ještě 20 minut. Podávejte teplé a doplňte zeleninovým salátem z rajčat nebo okurky.

Foto: Shutterstock, zdroj: Ma patisserie

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments