Ledviny jsou pro zdravý organismus klíčové, ale rychle se zanášejí toxiny. Naučte se je držet v kondici s pomocí jedlé sody

Ledviny spolu s játry čistí krev od toxinů a odpadních látek metabolismu. Jedovaté látky se běžně vyskytují v ovzduší, průmyslově zpracovaných potravinách, alkoholu a cigaretách-Ledviny je často nestačí odbourávat a mohou selhat.

Zkuste pomoci ledvinám pomoci s činností i regenerací poškozené tkáně. Stačí vám jen obyčejná jedlá soda, která může podpořit činnost i regeneraci ledvin.

Jedlá soda a ledviny

Jedlá soda, soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný, je látka, kterou tělo samo produkuje pro ochranu ledvin. Je vylučována slinivkou břišní během trávicího procesu. Někdy ji produkují i ledviny a játra, záleží na složení stravy. Pokud jíme mnoho cukrů, nezdravých tuků a potravin plných prázdných kalorií a chudých na živiny, její tvorba se zpomaluje a dojde k překyselení organismu.

Vyvážená strava

Dodržování zdravé a vyvážené stravy umožňuje orgánům pracovat správně a produkovat dostatek zásaditého hydrogenuhličitanu sodného, díky němuž je tělo v rovnováze. Podle studií Amerického národního institutu zdraví může užívání jedlé sody regulovat pH krve a funguje podobně jako dialýza u poškozených ledvin. Hydrogenuhličitan sodný ledviny chrání a léčí jejich onemocnění. Prospívá i močovému systému a srdci. Doporučuje se užívat v těchto případech.

  • rakovina
  • cukrovka
  • osteoporóza
  • gastritida
  • onemocnění srdce a cév
  • chřipka a nachlazení

Jak užívat jedlou sodu u potíží s ledvinami

Před užíváním jedlé sody se poraďte se svým lékařem, aby nezhoršila vaše zažívací obtíže. První den si vezměte ½ lžičky jedlé sody a nechte ji rozpustit pod jazykem.

Druhý den smíchejte ½ lžičky sody a ½ lžičky soli a rozpusťte v 1 a ½ litru čisté vody. Roztok vypijte za 2 až 3 dny. Pak si dejte ¼ lžičky sody a 1/3 lžičky do v 1 a ½ litru čisté vody a vypijte zase za 2 až 3 dny. Současně dbejte na dodržování zdravého životního stylu, zdravé váhy, pestrého jídelníčku a dostatku pohybu.

Jak užívat sodu bikarbonu u dalších potíží

  • při akutních onemocněních, jako je chřipka a nachlazení ½ lžičky ve sklenici studené vody 4x až 6x denně asi týden
  • při chronických onemocněních nebo jako prevenci ½ lžičky ve sklenici studené vody 2x denně několika týdnů, pak pauza pak kúru zopakovat

Při poruchách trávení i v dalších případech ji užívejte 30 minut před jídlem. Její užití po jídle by neutralizovalo kyseliny v žaludku a došlo by k narušení trávení jídla. Nikdy neužívejte více než 5 čajových lžiček jedlé sody denně.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.