Lékaři odhalili jídlo, které způsobuje záněty v kloubech. Může vyvolat artritidu

Když je řeč o artritidě, mluvíme spíše o syndromu, který zastřešuje řadu různých bolestivých problémů s klouby a velmi negativně ovlivňuje kvalitu života. Někdy je označována také jako autoimunitní onemocnění, kdy tělo poškozuje zejména své klouby. Jak ale ukazují poslední výzkumy, významnou roli může hrát také strava.

Velmi bolestivé onemocnění

Revmatoidní artritida může patřit mezi nejbolestivější a nejnepříjemnější onemocnění, přičemž je velmi rozšířená a případů stále přibývá, namísto aby jich ubývalo. Záněty v kloubech postupně omezují schopnost člověka dělat byť jen základní činnosti.

Pomoci může úprava jídelníčku, a to jak z hlediska bolestivosti, tak ztuhlosti kloubů. Pokud budete jíst zdravě a vzdáte se některých potravin, záněty v kloubu se zmírní a v některých případech dokonce zmizí. Platí to i preventivně. Pokud chcete artritidu co nejvíce oddálit a snížit její riziko, je třeba omezit určitá jídla.

Jde především o takové potraviny, u kterých je známo, že přispívají k zánětům v těle. Podle Revmatologického institutu v americkém Connecticutu byste měli ze svého jídelníčku vynechat především rafinované sacharidy.

Foto: Shutterstock

Cukry zůstanou v těle a škodí

Pokud nejsou tyto rafinované sacharidy proměněny v energii, která vám pomůže běžet třeba maraton, zůstávají ve vašem těle a způsobují záněty, ale také přibývání na váze a další chronické problémy,” uvádí institut ve své zprávě. Rafinované cukry přitom obsahují nejrůznější sušenky či sladkosti, ale také bílý chléb, bílá rýže, těstoviny nebo brambory.

Bohužel je to právě dieta západního typu, která je bohatá nejen na nasycené tuky, ale i rafinované cukry. Naopak neobsahuje příliš mnoho vlákniny či antioxidantů. Taková kombinace přímo nahrává rozvoji revmatoidní artritidy.

Podle lékařů takový typ stravy zvyšuje riziko rozvoje artritidy nejen tím, že přispívá k tvorbě zánětů v těle, ale i nepřímo tím, že zvyšuje inzulinovou rezistenci těla a vede k obezitě. To jsou rovněž rizikové faktory tohoto onemocnění.

Lidé by naopak měli dbát na to, aby jejich strava byla bohatá na omega 3 nenasycené kyseliny, pocházející hlavě z ryb. Obecně je prospěšná středomořská dieta, která obsahuje hodně ovoce, celozrnných potravin, zeleniny nebo olivového oleje.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vit
Vit
2 let

To je ” perla”🤣, brambory obsahují monoglukózu ,polysacharózu – zvané cukry.
Sacharoza, glukóza , dusičnany, vit. C, atd….. Rafinovaný cukr je v průmyslově vyráběných sladkostech: sušenky, a pod..😜 Tak si dám radši sušenky místo brambor,
ten CUKR JE MI FUČ!!

Iris
Iris
2 let
Reply to  Vit

Neházejte “perly sv+ním” – snad si nemyslíte, že tato autorka ví, jaký je rozdíl mezi cukrem a škrobem. 😀

Iris
Iris
2 let

Můžete uvést, které brambory podle vás obsahují rafinovaný cukr? Víte vůbec, co to je rafinovaný cukr, vy vědmo?