Lidé při smažení řízků strašně chybují. Na pánvi se pak dějí nepěkné věci

Řízky občas připravoval skoro každý. Často se objevují na svátečním stole, a v některých domácnostech nedomyslitelně patří k nedělnímu obědu. I když postup přípravy řízků zná téměř každý, lze je i pokazit. Jak se vyhnout největším chybám při jejich přípravě a smažení?

Začněte výběrem masa

Ačkoliv můžete řízky připravit téměř z jakéhokoliv masa, je to právě to, co rozhoduje o výsledné chuti. Z kuřecího prsa bude řízek dietnější, ale suchý, naopak z prorostlé krkovičky bude šťavnatější. Můžete zvolit i libovou kotletu. Maso je ideální nakupovat z prověřených zdrojů, kde máte záruku kvality čerstvosti.

Naklepávejte s mírou

Řízky by se měly naklepávat jen jemně. Není vhodné, aby byly průhledné, z takových šťavnatý pokrm nepřipravíte. U drůbežího a telecího buďte ještě opatrnější, to by se správně naklepávat ani nemělo, spíš jen lehce promasírovat.

Nechte maso odležet

Dáváte maso z lednice rovnou na pánev? Děláte chybu. Vyndejte maso z lednice a nechte ho 30 minut odležet, až poté začněte s přípravou.

Neobalujte vlhké maso

Maso vždy před tím, než začnete s trojobalem, osušte. Nejlépe se na to hodí papírové utěrky. Díky tomu se strouhanka nebude odlepovat od masa a smažit se na pánvi samostatně, ale vše bude držet pohromadě.

Foto: Shutterstock

Pánev musí být rozpálená

Jednou z největších chyb je dávat řízky na málo rozpálenou pánev. Nikdy je nevkládejte do studeného oleje, dochází pak k tomu, že strouhanka nasákne olejem, a nakonec se začne připalovat.

Používejte kvalitní olej na smažení

Vždy používejte kvalitní olej na smažení a zároveň hlídejte optimální teplotu. Tím můžete pěnění na pánvi předejít. Zamezte tomu, aby se olej setkal s vodou – před tím, než ho nalijete na pánev, zkontrolujte, že je zcela suchá. Při dodržování těchto pravidel by se vám pěna na pánvi tvořit téměř neměla.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments