Lidé v nejprodávanější české mouce našli nepěkné věci. Může být nutná návštěva lékaře

Jakkoliv jsou bezpečností pravidla v potravinářském průmyslu velmi přísná, čas od času se přihodí situace, kdy se do výrobků dostanou věci, které tam vůbec nepatří. Někdy jde jen o pozměněné složení bez závažnějších dopadů, jindy ale mohou cizí předměty způsobit velké problémy.

Co se do mouky dostalo

To se teď přihodilo velmi oblíbenému výrobku Babiččina mouka. Jde o jeden z nejprodávanějších produktů svého druhu v České republice. Právě v něm však někteří zákazníci našli úlomky dřeva. Podle společnosti GoodMills Česko, která tuto mouku vyrábí, došlo k tomu, že se poškodila dřevěná část zásobníku. To každopádně vzbuzuje otázky, zda má v takto náročné a citlivé výrobě co dělat dřevěný díl.

Každopádně, závada se odehrála v Litoměřickém mlýně, z čeho vychází následná opatření. Mouka z tohoto mlýna v šaržích DMT 31.3., 4.4. a 6.4. 2023 se dostala do obchodních řetězců Albert, Billa a Globus. Z jejích regálů tak byla okamžitě po zjištění problémů stažena. Avšak část už byla prodána a dostala se tak k zákazníkům.

Foto: Shutterstock

Jak si pomoci

Co tedy v takovém případě dělat? Mouku daných šarží můžete vrátit v některém ze zmíněných obchodů. Můžete ji zkusit i použít, avšak výrobce doporučuje, abyste ji v takovém případě pečlivě proseli. Jen tak zabráníte tomu, že dojde k použití úlomků ve vaření či pečení.

Pokud už se náhodou stalo, že jste tuto mouku spotřebovali, zachovejte klid. Je stále velká pravděpodobnost, že se vás dřevěné třísky týkat nebudou. Pokud ale na sobě nebo někom ze svého okolí pozorujete zdravotní obtíže, měli byste okamžitě vyhledat lékaře. Ten vás pošle na vyšetření, která potvrdí či vyloučí poškození trávicího systému.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Chybí mi tady informace, o jak velké úlomky dřeva se jednalo. Nechce se mi věřit, že by si žaludek, jehož kyseliny jsou schopné rozpustit i žiletku, neporadil se dřevem – pokud ovšem se nejedná o ostré třísky, které by se mohly zapíchnout třeba do jícnu apod.
Na pečení se mouka běžně prosívá, do jíšky je jí na lžíci tak malé množství, že by se tam úlomek dřeva objevil hned.
Tak co to v té mouce vlastně bylo?