Maso na pravý tatarák je moc drahé. Vyzkoušejte náhražky, které chutnají stejně dokonale

Pravý tatarák je pochoutka pro fajnšmekry. Zdeněk Pohlreich ho nejraději připravuje z hovězího zadního, svíčkové, falešné svíčkové nebo roštěnce. Zásadně jej nemele na mlýnku, ale krájí ručně. Smíchá ho s kapary, worcesterovou omáčkou, kečupem, dijonskou hořčicí, žloutky a cibulí. Směs osolí a opepří a podává ho na česneku potřeném opečeném chlebu.  

Nicméně pokud hovězí doma nemáte nebo ho nehodláte spotřebovat právě na tatarák, můžete vyzkoušet méně obvyklé, avšak neméně chutné alternativy.  

Tatarák z červené řepy

Nachystáme si tyto ingredience.

  • 2 červené řepy
  • olivový olej
  • červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatové passaty
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • sůl a pepř
  • opečený toastový nebo celozrnný chléb
  • čerstvý kopr na ozdobu

Červenou řepu omyjeme, vložíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem, pokapeme olejem a pečeme zhruba 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení necháme vychladnout.

Mezitím najemno nakrájíme cibuli a prolisujeme česnek. Řepu nadrobno nasekáme nebo pokrájenou na kostičky krátce pomixujeme. Smícháme v míse a přidáme passatu, worcesterovou omáčku, sůl a pepř. Promícháme, vychladíme a falešný tatarák podáváme s opečeným chlebem posypaným čerstvým koprem.

Foto: Shutterstock

Avokádový tatarák

Pro přípravu budeme potřebovat tyto suroviny.

  • 2 avokáda
  • svazek jarní cibulky
  • malá cuketa
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • opečený chléb a čerstvá rajčata

Avokáda omyjeme a vypeckujeme. Dužinu vydloubneme a nakrájíme na drobné kostičky. Cibulku včetně zelené nati nadrobno nasekáme. Omytou cuketu nahrubo nastrouháme, případně také nakrájíme na malé kostičky. Vše smícháme v misce, přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř. Podáváme na topinkách z celozrnného nebo bílého chleba. Můžeme dozdobit kousky rajčat.

Lilek, žampiony, dokonce i ryba

Tatarák se dá vytvořit z kdečeho. Velmi oblíbený je tatarák lilkový, žampionový, zeleninový, bramborový, tatarák z měkkého salámu, ryby či tvrdého sýra. V kuchyni se fantazii a chuti meze nekladou, takže se nebojte experimentovat a dejte si do nosu.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Tatarák je vždycky z masa! Nahrážka z červené řepy nebo avokáda je prostě červená řepa nebo avokádo – nic víc!
V čem je problém s cenou masa? Neznám nikoho, kdo by jedl tatarák tak často, že by ho jednou za čas cena kvalitního masa zabila 😛