Máte pocit, že krupicová kaše je snadné jídlo? Asi proto, že ji děláte špatně, jako většina Čechů

Krupicová kaše je pochoutkou především malých dětí, ale najdou se i dospělí, kteří ji milují, nebo naopak nesnáší. Jistě, na kaši je co zkazit. Například se v ní udělají žmolky nebo se připálí a je mírně nahořklá. A proto ji možná někdo nemá rád. Abyste dokázali uvařit vynikající krupičnou kaši, která zachutná jak malým, tak i dospělým, prozradíme vám několik drobných rad.   

Přesné množství kaše

Pokud jste již kaši vařili nebo ji vaříte pravidelně, jistě víte, že na jeden litr mléka použijete osm zarovnaných polévkových lžic krupičky. Ovšem, máte lžíce staré desítky let, nebo jste je nedávno kupovali? Je v nich totiž značný rozdíl. Ty novodobé jsou o dost menší, takže je jistě dobré si odměřit přesné množství dle jiné měrky. Jedna polévková lžíce by měla mít 15 mililitrů. Takové množství je pro krupičnoou kaši skvělé. Bude tak akorát hustá.

Pokud zvolíte menší lžíce, po zhoustnutí zjistíte, že je kaše řídká, a tak přidáte další krupičku. Přesně tímto způsobem vzniká kaše plná hrudek.

Namáčet, nenamáčet? Jak dlouho vařit?

Možná vám to doporučovala vaše maminka, možná babička, ale krupici byste opravdu měli namáčet. Jedná se totiž o nahrubo rozemleté pšeničné zrno, které ke správnému nabobtnání a změknutí potřebuje vodu. Tak budete mít jistotu, že se vám při vaření nevytvoří hrudky. Pokud ji alespoň na jednu hodinu namočíte, uděláte vůbec nejlépe. 

Příprava je jednoduchá. Přiveďte k varu nejdříve jednu polovinu mléka a následně k ní přidejte druhou polovinu mléka, ve kterém máte namočenou krupičku. V této fázi se mléko zchladí, proto je potřeba, abyste jej intenzivně míchali metličkou. 

Nezapomínejte, že kaše potřebuje ke své jemnosti a dokonalé stravitelnosti pomalý var. Takže střední síla plamene bude vůbec ideální. Jakmile začne kaše bublat a bobtnat, mírně stáhněte plamen a ještě pár minut, alespoň tři, ji vařte. 

Foto: Shutterstock

Závěrečná fáze pro dokonalou chuť

U každého jídla, které se zahušťuje moukou, je třeba něco na zjemnění. Smetana, žloutek nebo také máslo, které je ideální i pro krupicovou kaši. Jakmile kaši dovaříte, umístěte do ní plátek másla, promíchejte a podávejte.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Josef Trögl
Josef Trögl
1 rok

Já tam mám ty hrudky rad. Takže lžíci krupice před koncem přidávám záměrně.