Prskající olej na pánvi zná každý, kdo někdy smažil ještě ne zcela rozmrzlou zeleninu. Případně olej, na kterém už se smažilo. Když už k tomu dojde a olej začne prskat, může dojít k nepříjemnému popálení. Jak se co nejrychleji prskajícího oleje zbavit?
Vyzkoušejte chléb
Máte po ruce obyčejný chléb? Je to rychlý a efektivní způsob, jak se prskajícího oleje zbavit. Vložte chléb do oleje (ideálně starší a sušší) a nechte ho v něm. Nerozkrajujte ho. Nechte ho na pánvi po celou dobu, co budete smažit.
Sůl
Kromě chleba můžete použít i sůl. Rada se zdá zvláštní, ale opravdu chvíli po tom, co přidáte do oleje sůl, prskat přestane. Nemusíte mít doma po ruce chleba, ale sůl má každý – tento způsob se dá použít vždycky.
Korková zátka
Olej se zklidní, jakmile do něj dáte korkovou zátku. Máte zrovna nějakou po ruce? Tak ji do něj vhoďte a uvidíte. Mělo by to zabrat.
K horkému oleje přilejte studený olej
Když k horkému přilejete studený, je zcela jisté, že se horký olej zklidní. Bohužel tento trik funguje jen chvíli, než se i ten studený opětovně rozpálí. Pozor, nelijte do něj vodu, to by mělo opačný efekt.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2022/07/smazeni-panev-olej-vareni.jpg)
Jak prskání oleje předejít?
Vhodnější než řešit důsledky, je prevence. Prskání oleje do jisté míry předejdete používáním vhodného nádobí, smažení na suché pánvi a použitím správného oleje na smažení. Smažte pomalu a šetrně, ideální je teplota okolo 150 stupňů. Většinou se ale používá teplota o něco vyšší. Upřednostněte tuky, které se nepřepalují a mají vysoký kouřový bod. Přepalování není zdravé a kazí i chuť připravovaného jídla.
Použijte ghí nebo sádlo
Místo oleje můžete zkusit i alternativu. Ghí je sice náročnější na výrobu, ale zdravější. Nepřepaluje se a dodá smaženému jídlu oříškovou chuť. Sádlo je klasika, a je stavěné i na vyšší teploty, trvá déle, než se začne přepalovat – jeho kouřový bod je o něco vyšší. Vyzkoušejte.
Foto: Shutterstock