Máte problém s ledvinami? Na vině může být ovoce nebo ořechy

Správná funkce ledvin je důležitá pro každého z nás bez ohledu na věk. Ledviny vylučují škodlivé a odpadní látky z těla, regulují obsah soli a filtrují krev. Starají se i o množství tekutin v těle. Špatná funkce ledvin bohužel dlouho nebolí, a proto problémy odhalíme až už bývá téměř pozdě na nápravu.

Správná funkce ledvin v organizmu

Ledviny vylučují do krve tři důležité hormony. Renin má vliv na krevní tlak, erytropoetin ovlivňuje produkci červených krvinek a kalcitriol podporuje vstřebávání vápníku a fosforu. Ledviny přefiltrují 5 až 7 litrů krve denně a odvádějí toxické a nežádoucí látky z těla. Pokud ledviny nefungují správně, znamená to nahromadění zplodin v organizmu, což ohrožuje všechny životně důležité orgány.

Ohrožená skupina

Problémy s ledvinami mají velmi často lidé, kteří onemocněli diabetem, vysokým krevním tlakem nebo alkoholici a kuřáci. Také se problémy objevují u lidí s nadváhou. Bohužel se na ledvinách projevuje i míra stresu, kterému jsme vystaveni. Potíže s ledvinami tak dříve či později zaznamenají i jedinci kteří jsou vystaveni dlouhodobě vyšší míře stresu.

Co má vliv na funkci ledvin?

Správnou funkci ledvin podpoříte, když omezíte sůl v potravinách, tučná jídla a cukr. Špatný vliv má i užívání léků proti bolesti a nedostatek pohybu.

Odhalení nemoci

Jestliže patříte mezi ohroženou skupinu osob a zároveň ledviny zatěžujete nevhodnou stravou, zvažte, zda není vhodné zajít si na preventivní prohlídku. Nemoci ledvin jsou ošidné tím, že není možné odhalit včas sníženou funkci v domácím prostředí. Špatná funkce ledvin nijak nebolí a problémy se objeví až je nemoc ve velmi pokročilém stádiu.

Které potraviny ubližují ledvinám?

Ledviny se potýkají zejména s velkým množstvím bílkovin a soli. Problémem je maso, vejce, luštěniny, mléčné výrobky a uzeniny. Ledvinám ubližuje i draslík a fosfor. Vyhněte se banánům, sušenému ovoci, hroznům, avokádu, špenátu, bramborům, brokolici a rajčatům. Bohužel jsou zátěží i potraviny, které se doporučují při zdravém stravování, jako ořechy, mandle, celozrnné pečivo, ryby. Na sníženou funkci ledvin má vliv i sodík a fosfáty. Ty jsou v kakau, nealkoholických nápojích, pivu, sušenkách a polotovarech.

Dobrou zprávou je, že omezení jídelníčku se vás týká jen při vážném onemocnění ledvin a v počátečních fázích léčby. Jakmile dojde k nápravě a ledviny začnou plnit zcela svou funkci, je možné se k zakázaným potravinám postupně vracet. Dietní omezení při léčbě vám podrobně představí ošetřující lékař.

Mohlo by vás zajímat

loading...

Autor: Iva Vendolská

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

13
Komentujte

avatar
9 Komentářová vlákna
4 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
13 Autoři komentářů
LUCIEKaterinaStěrače na ponorkukarelJiri Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
LUCIE
Host
LUCIE

AHA TAKŽE CO VLASTNĚ MÁME JÍST KDYŽ VADÍ ÚPLNĚ VŠECHNO?

Katerina
Host
Katerina

Zajímalo by mne co máme Teda jíst, když i ty tzv. Zdravé jídla nám škodí po dobu nemoci.

Jiri
Host
Jiri

Takze si to shrneme: Ledvinam skodi maso, vejce, luštěniny, mléčné výrobky, uzeniny, draslík, fosfor, banány, sušené ovoci, hrozny, avokádo, špenát, brambory, brokolice, rajčata, ořechy, mandle, celozrnné pečivo, ryby, sodík, fosfáty, kakau, nealkoholicke nápoje, pivo, sušenky a polotovary.

Tak to abych jedl vzduch mastenej vetrem.

Loading...