Máte problém s ledvinami? Na vině může být ovoce nebo ořechy

Správná funkce ledvin je důležitá pro každého z nás bez ohledu na věk. Ledviny vylučují škodlivé a odpadní látky z těla, regulují obsah soli a filtrují krev. Starají se i o množství tekutin v těle. Špatná funkce ledvin bohužel dlouho nebolí, a proto problémy odhalíme až už bývá téměř pozdě na nápravu.

Správná funkce ledvin v organizmu

Ledviny vylučují do krve tři důležité hormony. Renin má vliv na krevní tlak, erytropoetin ovlivňuje produkci červených krvinek a kalcitriol podporuje vstřebávání vápníku a fosforu. Ledviny přefiltrují 5 až 7 litrů krve denně a odvádějí toxické a nežádoucí látky z těla. Pokud ledviny nefungují správně, znamená to nahromadění zplodin v organizmu, což ohrožuje všechny životně důležité orgány.

Ohrožená skupina

Problémy s ledvinami mají velmi často lidé, kteří onemocněli diabetem, vysokým krevním tlakem nebo alkoholici a kuřáci. Také se problémy objevují u lidí s nadváhou. Bohužel se na ledvinách projevuje i míra stresu, kterému jsme vystaveni. Potíže s ledvinami tak dříve či později zaznamenají i jedinci kteří jsou vystaveni dlouhodobě vyšší míře stresu.

Co má vliv na funkci ledvin?

Správnou funkci ledvin podpoříte, když omezíte sůl v potravinách, tučná jídla a cukr. Špatný vliv má i užívání léků proti bolesti a nedostatek pohybu.

Odhalení nemoci

Jestliže patříte mezi ohroženou skupinu osob a zároveň ledviny zatěžujete nevhodnou stravou, zvažte, zda není vhodné zajít si na preventivní prohlídku. Nemoci ledvin jsou ošidné tím, že není možné odhalit včas sníženou funkci v domácím prostředí. Špatná funkce ledvin nijak nebolí a problémy se objeví až je nemoc ve velmi pokročilém stádiu.

Které potraviny ubližují ledvinám?

Ledviny se potýkají zejména s velkým množstvím bílkovin a soli. Problémem je maso, vejce, luštěniny, mléčné výrobky a uzeniny. Ledvinám ubližuje i draslík a fosfor. Vyhněte se banánům, sušenému ovoci, hroznům, avokádu, špenátu, bramborům, brokolici a rajčatům. Bohužel jsou zátěží i potraviny, které se doporučují při zdravém stravování, jako ořechy, mandle, celozrnné pečivo, ryby. Na sníženou funkci ledvin má vliv i sodík a fosfáty. Ty jsou v kakau, nealkoholických nápojích, pivu, sušenkách a polotovarech.

Dobrou zprávou je, že omezení jídelníčku se vás týká jen při vážném onemocnění ledvin a v počátečních fázích léčby. Jakmile dojde k nápravě a ledviny začnou plnit zcela svou funkci, je možné se k zakázaným potravinám postupně vracet. Dietní omezení při léčbě vám podrobně představí ošetřující lékař.

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.