Míchaná vejce dle Zdeňka Pohlreicha. Mistr pořád nemůže pochopit, jak je lidé doma patlají

Vejce připravujeme na mnoho způsobů, a míchaná vejce rozhodně patří k oblíbeným úpravám. Nejčastěji je připravujeme jako vydatnou víkendovou snídani, která nás zasytí. Připravit je umí skoro každý, ale když vyzkoušíte francouzský způsob podle Zdeňka Pohlreicha, budete mile překvapeni.  

Vejce připravujte ve vodní lázni

Pravděpodobně jste zvyklí, tak jak o většina lidí, vejce připravovat na pánvi. Zdeněk Pohlreich na to jde jinak. Připravíte si hrnec s horkou vodou, na něj vložíte misku a jakmile se miska rozehřeje, vytřete ji máslem. Pak do ní vyklepnete dvě vejce, 1 lžíci smetany a směs prošleháte, dokud nezhoustne.

Mezitím si můžete nachystat další suroviny, jako je pažitka, bylinky, případně slaninu, šunku nebo strouhaný sýr. Vše se ale přidává až úplně nakonec, když jsou vejce provařená. Podávejte s čerstvým chlebem.

Připravujete raději vejce na pánvi?

Pokud přece jen preferujete klasickou přípravu míchaných vajec, měli byste dodržovat několik pravidel, díky kterým si na nich pochutnáte. Připravujte je zásadně na másle. Nepřidávejte do nich sůl hned na začátku, jinak se začnou trhat. A především – míchejte.

Celou dobu míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Po zhoustnutí přidejte do vajec čerstvý smetanový sýr, který chuť vajec zjemní. Vypněte sporák, důkladně promíchejte, osolte, opepřete, přidejte bylinky a servírujte.

Foto: Shutterstock

Vejce jsou zdravá

O tom, zda jsou vejce zdravá a neobsahují příliš cholesterolu, se vedou spory. Přesto jsou považovány za superpotravinu. Jsou plné vitamínů, minerálů, a kvalitních dobře stravitelných proteinů. Vejce mají vysokou nutriční hodnotu. Hlavním zdrojem energie z vajec je žloutek.

Pro zdravé osoby je ale denní konzumace vajec zcela bezpečná. Abyste předešli zdravotním rizikům, je nejlepší mít vejce z vlastního ověřeného zdroje. Při dostatečné tepelné úpravě se ale ničeho obávat nemusíte.  

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Franta
Franta
1 rok

Vejce podle p.Pohlreicha vypadají jako by je už někdo jedl Míchaná vejce jsou jen vejce,nic se do nich nepřidává jen sůl. Celý trik o vláčnosti je odhadnout včas kdy je stáhnout z plotýnky. Když to uděláte v polotekutém stavu,oni ještě vlastním teplem dojdou. V opačném případě je vysušíte po americku. Samozřejmě musí být na másle a maximálně osolit. Slanina,cibule a jiné nesmysly přebíjejí chuť vajec a proto je do nich zásadně nedávám.

David
David
1 rok

Dle mne nesmysl takto. Pokud chcete vláčnou a jemnou vaječinu, dám svůj tip, jak dělam. Kdo chce maslo, maslo. Kdo olej, tak olej. Osmazim si cibulku(muzete pridat slaninku), vejce si klepneme zvlast bilky a zvlast zloutky. Dame do panve nejdrive bilky, michame. Pockame nez zhoustnou, ale ne zas moc. A zalejeme to zloutky. Ty to zjemni a michame opet do pozadovaneho zhoustnutu. A je hotovo. Sul, pepr atd… kazdy dle chuti. Dobrou chut 🙂