Mléčný řez z repertoáru Ládi Hrušky. Je tak dokonalý a přitom primitivní, že ho zvládne každý

Mléčné řezy milují zejména děti. I když si je můžete koupit běžně v každém supermarketu, zkuste si je podle receptu udělat doma. Za příznivou cenu si jich upečete mnohem víc a navíc budete vědět, co obsahují a vyhnete se konzervantům.

Většina mléčných řezů, které se dají koupit v potravinách, obsahuje obrovské množství cukru, hodně přidaných aditiv a cena je neúměrně vysoká. Pokud chcete svým dětem dopřát to nejlepší, upečte si mléčné řezy podle receptu Ládi Hrušky a zapojte i děti. Je to snadné, rychlé a o dost levnější.

Mléko, které chutná

Mléčné výrobky přispívají u dětí ke zdravému růstu. Mléko obsahuje bílkoviny a celou řadu minerálních látek a vitamínů potřebných na kosti. Díky různým mléčným výrobkům dostaneme do těla dostatek vápníku a vitamínu D. Podle WHO je doporučená denní dávka pro děti 200 g jogurtu, 50 g tvrdého sýra a 0,5 l mléka.

Mléčné výrobky v novém kabátě

I když by měly děti jíst mléčné výrobky každý den, v praxi to bývá trochu jinak. Pro zpestření jídelníčku zkuste dětem konzumaci mléčných výrobků ozvláštnit a také zpříjemnit. Mléčnými řezy děti prostě milují. Pokud je do jejich přípravy zapojíte, budou z nich mít dvojnásobnou radost. Připravte si lahodné domácí mléčné řezy.

Foto: Shutterstock

Mléčné řezy podle Ládi Hrušky

Potřebné ingredience:

  • 7 ks vajec
  • 8 lžic krystalového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce kakaa
  • 100 g polohrubé mouky
  • ¼ prášku do pečiva

Potřebné ingredience na náplň:

  • 125 g másla
  • 4 až 6 lžic cukru
  • 2 kostky tvarohu
  • 1 smetana ke šlehání

Postup přípravy:

Utřete si vejce s cukrem a přidejte k nim kakao, olej, mouku a prášek do pečiva. Těsto míchejte tak dlouho, dokud nebude zcela hladké a bez hrudek. Vylijte ho na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečte v předehřáté troubě dozlatova.

Mezitím si připravte mléčnou náplň. Smíchejte všechny zbylé suroviny a nakonec přidejte vyšlehanou šlehačku. Jakmile vám těsto vychladne, rozřízněte korpus na polovinu, natřete ho celý krémem, slepte a nechte ho ztuhnout v lednici přes noc.

Druhý den ráno nakrájejte ztuhlý korpus na obdélníčky, stejně jako se prodávají mléčné řezy v obchodech. Můžete je dát dětem k snídani i ke svačině. Budou mnohem zdravější, než ty přeslazené a se spoustou přídatných látek z obchodu.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments