Co narušuje zubní sklovinu? Barevné limonády, džusy i pomeranče

Milujete citrusové džusy? Dáváte si denně kolové nápoje, nebo energetické drinky? Kupujete svým dětem oblíbená pitíčka v krabičce? Nebo používáte běžně dostupné bělící pasty a myslíte si, jak bělením děláte svým zubům dobře? Pak byste měli zbystřit! Vaše zuby jsou v ohrožení. Může být poškozena jejich sklovina, která při narušení působí nepříjemné pocity i bolest a má vyšší náchylnost k tvorbě zubního kazu!

Co je eroze zubní skloviny?

Sklovina je pro naše zuby velice důležitá. Je to nejtvrdší tkáň v našem těle a pokrývá zuby od korunky až po třecí plochy. Pokud je zubní sklovina poškozena, obroušena, narušena či odštípnuta, je zub mnohem náchylnější k dalšímu poškození. Objevuje se citlivost na teplé či studené nápoje, může vám vadit dotek některých potravin či dokonce zubního kartáčku při čištění, a mohou se objevit i častější zubní kazy.

Cola, citrusy i džusy– nenávratné poškození zubní skloviny

Možná si nyní říkáte, co všechno může zubní sklovinu poškodit a proč. Nejnebezpečnější jsou pro ni kyseliny obsažené nejen v citrusových plodech, ale také v nápojích. Pokud tedy pijete často džusy, kolové nápoje, sycené a chemicky barvené nápoje obsahující kyseliny, můžete si být jisti, že vaše zubní sklovina je ohrožena.

Nebezpečné bělení zubů

Zubní sklovinu ale narušují i některé zubní pasty určené k bělení, zejména pak bělící pudry, které sklovinu doslova obrušují. Proto je vždy lepší svěřit bělení zubů do péče dentální hygieny či zubaře. V dnešní době se objevují na trhu i kvalitní bělící zubní pasty, které zuby vybělí a při tom zubní sklovinu chrání. Proto vždy čtěte pozorně, co pasty a bělící přípravky obsahují a nepřekračujte doporučené dávkování i četnost používání.

Kdy si (ne)čistit zuby?

Pro zubní sklovinu je nebezpečné i časté zvracení. Proto jejím poškozením trpí nejvíce ženy v těhotenství a bulimičky. Pokud jste zvraceli, pili nápoj obsahující kyseliny nebo jedli citrusové ovoce, počkejte s čištěním zubů alespoň půl hodiny. Zuby jsou v tuto chvíli náchylnější k mechanickému poškození.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Sabina Huřťáková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Komentujte

avatar
  Odebírat  
Upozornit na