Vyzkoušejte vynikající špenát z kopřiv. Takhle ho dělaly naše babičky

Už naše babičky věděly, že špenát z kopřiv dodá tělu širokou škálu živin. Zkuste obohatit svůj jídelníček o tuto skvělou jarní klasiku.

Listy a kořen kopřivy obsahují vitamíny A, C, K a několik vitamínů B. Mnoho minerálů a dalších živin, které působí jako antioxidanty.

Sběr kopřiv je vhodný na jaře ideálně ráno nebo večer. Nejlépe je sbírat na místě, kde nejsou blízko silnice a pole. Tak aby byly rostliny co nejčistší. Sbírejte do košíčku nebo papírového pytlíku. Do igelitové tašky se sběr nedoporučuje. Vhodné je sbírat kopřivu chvíli po dešti, kdy jsou rostliny opršené, ale již oschlé.

Pokud neupotřebíte všechny nasbírané kopřivy hned, můžete je zamrazit nebo usušit. Sušené listy lze louhovat a připravit čaj. Listy, nať a kořeny můžete přidávat do polévek a dalších pokrmů.

Špenát z kopřiv můžete servírovat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.

Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem

Suroviny:

  • 800 g výhonků a listů mladých kopřiv
  • 90 g másla
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • muškátový oříšek
  • ocet
  • sůl
  • pepř
Foto: Shutterstock

Postup:

Otrhané vrchní nedřevnaté výhonky kopřiv i s listy propláchnete v cedníku horkou vodou. Díky horké vodě přestanou pálit. Kopřivy nasekáte na menší kousky. Na pánvi rozpustíte 30 g másla a osmahnete na něm nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova. Přidáte kopřivy a trošku vody. Za stálého míchání vaříte zhruba 10 minut. Dokud kopřivy nezměknou.

Poté slijete vodu z pánve, přidáte zbytek másla, sůl, pepř a špetku nastrouhaného muškátového oříšku (lze použít i namletý). Vše promícháte.

Připravíte si hlubší pánev nebo širší hrnec, které vymažete olejem. Přilijete vodu do výšky cca 8 cm. Vodu osolíte, přidáte lžíci octa a přivedete k varu. Stáhnete teplotu, aby voda jen probublávala.

Do vody opatrně rozklepnete vejce. Pokud se bojíte vejce klepnout přímo do vody, můžete použít děrovanou naběračku. Naběračku umístíte těsně pod hladinu vody a necháte rozklepnuté vejce opatrně sklouznout. Vaříte zhruba 2 až 3 minuty, dokud bílek neztuhne. Poté vejce opatrně vylovíte.

Na talíř připravíte špenát, doprostřed umístíte vejce a můžete podávat s uvařenými bramborami nebo čerstvým pečivem.

Pokud nechcete vařit špenát se ztraceným vejcem, ale pouze špenát, pak po dochucení špenátu solí, pepřem a muškátovým oříškem, rozklepnete vejce do této směsi a promícháte. Počet vajec dle vlastní chuti. Špenát můžete dochutit stroužkem prolisovaného česneku.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments