Naučte se péct dokonalý štrúdl. Většina lidí opakuje chyby, kvůli kterým výsledek nechutná nejlépe

Štrúdl patří k českému rodinnému zlatu. Jde o velkou pochoutku, ale jen tehdy, když se udělá správně. Pokud máte závin v troubě nadýchaný a po vytáhnutí a vychladnutí spadne, máme pro vás pár rad. Tradiční český štrúdl je z taženého těsta. Poradíme vám jak na něj.

Pozor na listové těsto, zkuste radši tažené

Originální štrúdl není z listového, ale z taženého těsta. I když je jednodušší koupit hotové listové těsto a jen ho naplnit, je tučnější a méně vláčné. Když už používáte listové těsto, více ho naplňte, aby zůstalo nadýchané. Většina kupovaného listového těsta obsahuje moc vody a místo másla margarín. Během pečení v něm vznikají póry, rozpíná se a pak spadne. Lepší je čerstvé než mražené, protože lépe listuje. Kvalitu těsta ovlivní i provalování vysokým tlakem a špatné skládání při výrobě.

Důležitá je i výroba těsta

Důležití je i správně nastavená teplota při pečení. Listové těsto se skládá ze dvou částí, z vodánku neboli vodového těsta a tukové cihly. Těsto se vyválí, pak se do něj zabalí tuková cihla, celé těsto se vyválí, složí a postup se několikrát opakuje. Při dodržení technologického postupu má těsto podle počtu vyválení a skládání dokonce minimálně 140 vrstev, ve kterých se stále střídají tenké pásky tuku a těsta.

Foto: Shutterstock

Co se děje při pečení

Při pečení se z těsta uvolňuje voda v podobě páry a to několikanásobně zvětšuje svůj objem. Tukové vrstvy zamezují spojení vrstev a vzniká listování. Pára nasakuje do vodánkových vrstev a ty jsou křehčí. Začínejte péct listové těsto při vyšších teplotách. Po zapečení a zvětšení objemu, po 15 až 20 minutách snižte teplotu na střední a pomaleji dopékejte střed, aby nebyl syrový, těsto neztmavlo a nezhořklo.

Pozor na teplotu při pečení

Stanovení přesných teplot při pečení je velmi problematické. Počáteční teplota by měla být okolo 220 °C a pro dopékání okolo 180 °C. Přesněji si teploty musíte sami  vyzkoušet ve vaší troubě. Každá trouba totiž jinak peče. Pokud vám ale vadí margarínová chuť, pusťte se do vlastního těsta.

Foto: Shutterstock

Tažené těsto

Ingredience:

  • 225 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 100 až 150 ml teplé vody

Postup:

Prosejte mouku, udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce, vlijte vodu a přidejte sůl. Vypracujte vláčné a středně tuhé těsto, dokud nebude lepit. Zabalené těsto nechte půl hodiny odpočívat v lednici. Pak ho rozdělte na poloviny a rozválejte na tenký plát. Přeneste ho na pomoučenou utěrku a opatrně ho vytáhněte, aby bylo co nejtenčí.

Pak těsto posypte opraženou strouhankou, poklaďte strouhanými jablky, skořicí s cukrem, rozinkami a sekanými ořechy. Pomocí utěrky ho zaviňte a přeneste spojem dolů na plech s pečicím papírem. Potřete ho rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě na 160 °C dozlatova.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.