Naučte se pít kávu způsobem, který nebude zbytečně huntovat vaše tělo. Lidé opakují stejné chyby, kterými si škodí

Pijete kávu správným způsobem? Pokud do ní přidáváte nadbytečné přísady, jako je smetana, mléko, cukr nebo dokonce různá umělá aromata, nikdy nepoznáte pravou a jedinečnou chuť kvalitní kávy. Jestliže si ji chcete vychutnat v její přirozené podobě, poradíme vám, čemu byste se měli vyhnout a jak správně degustovat.

Naučte se pít kávu bez přísad

Kvalitní káva má mnoho pozitivních účinků na zdraví. Pokud postrádáte energii, kterou potřebujete k běhu, posilování či jiné aktivitě, tento nápoj vám ji dodá. Zároveň má pozitivní vliv na játra, funguje jako antioxidant a snižuje riziko vzniku cukrovky. To ovšem platí jen v případě, že kávu pijete pravidelně, vybíráte jen kvalitní zrna, dodržujete zdravý životní styl a nemixujete tento nápoj s dalšími přísadami.

Jestliže do každého šálku kávy přidáte cukr, denně přijmete nezdravé množství, a navíc chuť zrn zcela přebijete. Stejné je to i s mlékem nebo smetanou, jelikož obsahují vyšší množství tuku. Ve výsledku tak konzumujete kávu, která pro vaše zdraví může být prospěšná, ale zároveň svůj organismus podkopáváte látkami, které jsou jednoznačně škodlivé.

Výběr je zásadní

Určitě si nevybírejte levnou a obyčejnou kávu v supermarketu. Najděte nejbližší pražírnu, kavárnu nebo čajovnu, kde si budete moci vybrat z kvalitnějších druhů a personál vám mnohdy i poradí. Sice si za kávu připlatíte, ale budete svému tělu dávat výběrový nápoj, který mu nebude škodit, naopak některé jeho funkce zlepší.

Nekupujte si levnou kávu v supermarketu, jejíž původ a kvalita může být pochybná. Vyberte si některou z pražíren, kde prodávají zrnka s jasným původem. / Foto: Shutterstock

Kdy a jak si kávu vychutnat?

Stereotypní nezdravý rituál s ranní kávou a cigaretou hoďte raději za hlavu. Mnohem lépe ze zdravotního hlediska uděláte, pokud kávu budete pít až během dne po jídle. Jestliže ji totiž vypijete na prázdný žaludek, může se překyselit, což pak vede k mnoha zdravotním komplikacím.

Vždy si dopřejte jen malý šálek s espressem. Pokud navíc vaše káva není bezkofeinová, měli byste k espressu vypít také sklenku vody. Kofein totiž tělo dehydratuje. Kávu vždy zamíchejte, aby se smísily chutě, a poté lehce usrkávejte a vychutnávejte si její chuť. Jen tak dokonale poznáte, jak vaše káva chutná.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.