Nejjednodušší způsob, jak vykostit kuře. Zdeněk Pohlreich na to má léty ověřený fígl

Pečené kuře je naprostá klasika, kterou má rád snad téměř každý. Připravit ho lze docela obyčejně s kmínem a solí a s rýží jako přílohou. Samozřejmě ale existují i mnohé vyšperkované varianty. Použít totiž můžete nejrůznější koření, celou řadu bylinek, promyšlené marinády nebo lahodné nádivky. A co takhle kuře předem vykostit? Pokud víte jak na to, přinese vám tato jednoduchá úprava jisté výhody.

Jednodušší dochucení i pečení

Výhoda vykostěného kuřete tkví v tom, že jej můžete velmi snadno ochutit. Pokud totiž pečete kuře vcelku i s kostmi, sotva se vám podaří dostat sůl, koření nebo bylinky úplně všude. Jestliže však kuře předem vykostíte, maso se roztáhne do placatého tvaru a distribuce potřebných ochucovadel je mnohem snazší. Zároveň se kuře propéká pěkně pravidelně a nehrozí, že bude některá část vysušená a jiná třeba nedopečená. Proces pečení se navíc u vykostěného kuřete výrazně zrychlí – takže pokud jste hladoví, je to rozhodně ta správná volba.

Foto: Shutterstock

Základem je rozprostřít kuře napolovic

Možná si myslíte, že vykostit kuře je něco složitého, co vyžaduje přehnané úsilí, čas nebo zkušenosti. Nebojte se, není tomu tak. Pokud víte, jak na to, zvládnete to naprosto hravě. Správný fígl můžete odkoukat třeba od slavného televizního šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Jediné, co budete k vykostění kuřete potřebovat, je pořádně ostrý nůž nebo nůžky na maso. Kuře si otočte páteří nahoru a právě v tomto místě veďte první řez. Rozevřete kuře na poloviny a poté jednoduše odřezávejte jednotlivé kosti. Postupně vyjměte páteř, stehýnka i křidýlka. Pokud vám stehýnka nebudou chtít povolit, zkuste je vykloubit páčením směrem vzhůru. Jakmile uslyšíte lupnutí, máte vyhráno. Jestliže vám nějaká kůstka v kuřeti zůstane, nic se neděje. Vykostění nemusí být stoprocentně dokonalé, hlavní je, aby se vám podařilo rozprostřít maso na placku. Jakmile jednou zvládnete kuře, můžete podobným způsobem vykostit jakoukoli jinou drůbež.

Směs koření s příchutí Latinské Ameriky

Jakmile je kuřecí „placka“ připravená, můžete ji hojně potřít kořením. Nejlépe když si připravíte svoji vlastní směs. Zdeněk Pohlreich má jednoduchý recept na pikantní variantu inspirovanou Jižní Amerikou. Stačí smíchat římský kmín, obyčejný kmín, kousek skořice, papričky jalapeňos, cayenský pepř, sůl a bobkový list. Kuře potřené touto směsí položte na gril – nejprve kůží dolů – a postupně opečte z obou stran. Nic nezkazíte, když jej během pečení pokapete citronovou šťávou. Jako přílohu si místo tradiční rýže dejte tentokrát zeleninu – šéf Pohlreich doporučuje třeba chřest.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments