Nejlepší potraviny jako prevence proti rakovině tlustého střeva a konečníku

Rakovina tlustého střeva patří mezi nejčastější zhoubné nádory, které se často nepodaří vyléčit. Můžete být ale o krok napřed díky svému jídelníčku.

Co způsobuje rakovinu tlustého střeva

Vědci odhadují, že do roku 2030 se 11 % rakoviny tlustého střeva a 23 % rakoviny konečníku projeví u dospělých pod 50 let, jak se píše na medicalnewstoday.com. Přibližně polovina lidí s rakovinou obou typů v počátečním stádiu nemá rodinnou anamnézu onemocnění nebo známé genetické rizikové faktory. Změna životního stylu a stravování hraje roli v rostoucím výskytu. Vědci spojují včasný vznik kolorektálního karcinomu s obezitou a sedavým životním stylem.

Pozor na kvalitu potravin

Kimmie Ngová, MD, MPH, která řídí Centrum pro rakovinu tlustého střeva a konečníku Young-Onset v Dana-Farber Cancer Institute v Bostonu, MA v nové studii zjistila, že rakovinu způsobuje i snížena spotřeba potravin bohatých na vitamín D, jako mléčné výrobky, ryby, houby a vajíčka. Vitamín D celkově chrání před rakovinou tlustého střeva a konečníku. Dietetické změny v posledních letech jsou jedním z mnoha potenciálních rizikových faktorů zkoumaných v souvislosti s rakovinou tlustého střeva a konečníku u mladých lidí.

Foto: Shutterstock

Vitamin D a snížené riziko rakoviny

Dr. Ngová a její kolegové z Harvardu T.H. Chan School of Public Health v Bostonu, MA a další instituce analyzovali údaje o stravě, životním stylu a anamnéze 116 429 sester ve věku 25 až 42 let. Sestry byly účastnicemi zdravotní studie sester II (NHS II) od roku 1989. Vyplňují každé 2 roky dotazníky o jejich životním stylu, zdravotních problémech a dalších informacích týkajících se zdraví. Každé 4 roky odpovídají na podrobněji otázky o své stravě a frekvenci jídla. Vědci použili údaje na odhad celkového příjmu vitamínu D u dobrovolníků z jejich stravy a doplňků.

Foto: Shutterstock

Výsledky studie

V letech 1991 až 2015 bylo mezi nimi 111 nově diagnostikovaných případů rakoviny tlustého střeva a konečníku s včasným nástupem. Po úpravě o další známá rizika, jako je kouření, pití alkoholu, konzumace červeného masa a sedavý životní styl, vědci zjistili, že je celkový příjem vitamínu D významně spojen se sníženým rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku s včasným nástupem. Větší ochranu poskytuje vitamín D z potravinových zdrojů, zejména mléčných výrobků, než doplňky výživy.

Jaké množství vitaminu D má ochranný účinek

Už 300 IU denně vitaminu D, tedy asi 3 sklenice mléka denně, mohou být spojeny s 50% snížením rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku v mladém věku. Pro srovnání, Institute of Medicine v USA doporučuje, aby dospělí konzumovali 600 IU vitaminu D denně. Zjištění se objevila v časopise Gastroenterology. Vedoucí autor Hanseat Kim, Ph.D. kandidát na Harvard T.H. Chan School of Public Health, řekl, že snížená spotřeba mléka a mléčných výrobků od 80. let minulého století částečně vysvětluje rostoucí výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku v mladém věku.

Foto: Shutterstock, zdroje: Gastroenterology, medicalnewstoday.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
mhad
mhad
26 dní

Vitaminy rozpustné v tucích – A a D – jsou obsaženy převážně ve smetaně a odstředěním tak z mléka odcházejí. Další důležité prvky, jako je vápník, bílkoviny a další živiny, zůstávají však obsaženy v mléce i po odstředění.
Další vitamíny se ničí ošetřením metodou UHT – Ultra High Temperature je vysokoteplotní tepelné zpracování. To znamená, že podle článku by se měla chlastat jen smetana a to ve skle – ne v kartonech.

Tomáš
Tomáš
1 měsíc

Tady se píše hlavně o mléčných výrobcích, které ve střevech způsobují záněty…