Nejlepší způsob, jak zahustit polévku. Nejvíce funguje zapomenutý trik

Polévka je grunt! I vy máte stejný názor? Klidně si dáte vydatnou a hustou polévku místo hlavního chodu? Nebo třeba na večeři? Pokud ano, jistě chcete, aby byla polévka hustá. Většinou ji zahušťujeme klasickou jíškou, tedy olej či sádlo a mouka. Někdo dělá záklechtku, kdy smíchá vodu, mouku a nechá ji chvíli odstát. To jsou ovšem ty klasické způsoby. Existují i další. Možná níže zmíněné zahuštění polévky vám bude vyhovovat také a necháte se inspirovat. 

Zavářka – obiloviny

Mimo jíšky z tuku a mouky, můžete použít i mnoho obilovin. Výběr je opravdu široký. Například kroupy, jáhly, pohanka, ale i ovesné vločky. Ty můžeme přidat skoro do všech zeleninových polévek. Tedy mimo krémových, například z hokaido dýně. Zmíněné jáhly a pohanka jsou potravinou bezlepkovou, takže i takový celiak si na nich může pochutnat. Navíc se jistě jedná o zdravou formu zahušťování. 

Vejce nebo nudle

Mezi další zavářky, které byly oblíbené již našimi babičkami, jsou vejce a domácí nudle. Dříve se těstoviny do polévky nekupovaly, a tak si je ženy doma připravovaly samy. Vlastně, není to nic složitého a mnoho žen v tom pokračuje i dnes. Stačí smíchat vejce, hrubou mouku, trochu oleje, sůl a připravit hladké těsto, které se následně rozválí a nakrájí na požadovaný tvar – nudličky. 

Na druhou stranu někdo má rád pouze vejce, které rozšleháte v mléce a pomalu lijete do horké polévky. Dalším, a možná i oblíbenějším způsobem, je jednoduše rozkvedlané vajíčko v polévce. Výsledek bude jemný a mírně zahuštěný. Přidat jej můžete například do zeleninových polévek. Jakmile bude polévka vřít, pomalu do něj lijte rozkvedlané vejce se špetkou soli. Vzniknou vlásečky, ale i kousíčky vajec, které jsou vynikající. 

Foto: Shutterstock

Zelenina je také vhodná k zahuštění

Husté polévky lze docílit i pomocí uvařené zeleniny. Například brambory nebo mrkve, petržele a celeru. Pokud vaříte zeleninovou polévku, můžete v ní rozmixovat mrkev. Polévka získá nasládlou chuť, ale bude vynikající. To stejné můžete udělat i s bramborami. Jejich škrob polévku přirozeně zahustí. Dříve se musela zelenina přepasírovat, nyní stačí vzít tyčový mixér a to, co chcete, jednoduše rozmixovat.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Do nudlí po česku olej nedávám. Jen hrubou mouky, vejce s trochu vody. Toť vše.

Ivona
Ivona
1 rok

No, kroupy moc polévku nezahustí, pokud je datet do polévky vařené. Pokud je v ní bude vařit, tak bude polévka šlemovita a nebude dobrá. 😖