Nepřilnavý povrch na pánvích může být pěkné svinstvo. Nikdy nesmíte překročit tuhle teplotu, jinak je zle

V poslední době se začínají množit otázky ohledně toho, zda nemůže teflon a nepřilnavé nádobí škodit lidskému zdraví. Pojďme se na to podívat trochu blíž.

Nepřilnavé povrchy

V moderní kuchyni jsme za nepřilnavé povrchy vděční. Pánve, pekáče či rendlíky, které jsou vybaveny nepřilnavými povrchy, jsou pro nás vlastně nepostradatelné. Už nechceme z pánví škrábat připálenou marinádu nebo vyhazovat maso, které se přichytilo.

Moderní kousky nádobí jsou proto vybaveny teflonem, který nám v kuchyni hodně pomůže

Máte z teflonu obavy?

Objevují se hlasy lidí, kteří se obávají, že se z teflonu mohou dostat do jídla nebezpečné látky. Vědci se tedy zaměřili na to, aby vyzkoumali, jestli na tom může být něco pravdy.

Pozor na extrémně vysoké teploty

Výzkum došel k závěru, že vaření a pečení na nepřilnavých površích je bezpečné a nemusíte se ho obávat.

Problém nastává jen v případě, že vystavíte povrch opravdu extrémním teplotám. Pokud budete toto nádobí používat při běžném vaření a pečení či smažení, neměli byste se setkat s problémy.

Některé zdraví škodlivé látky se mohou z povrchu uvolňovat až při teplotách nad 260 °C a opravdové riziko pro zdraví hrozí až v případě, že je zahřejete na více než 350°C.

Foto: Shutterstock

V takovém případě hrozí, že se z povrchu začnou uvolňovat toxické látky, které mohou například poškodit lidské plíce. Není však pravděpodobné, že byste takových teplot za běžných okolností při domácím vaření dosáhli.

Loupání teflonu

Spíše než přehřátím hrozí problémy s pánvemi, které mají nepřilnavý povrch, v jiném směru. Tohoto nádobí bychom se neměli dotýkat s kovovými příbory nebo obracečkami. V případě, že povrch poškrábete, případně se vám začne časem odlupovat, hrozí, že se vám mikročástečky teflonu opravdu dostanou do jídla a následně do těla. Poškozenou pánev je tak rozhodně lepší co nejdříve vyměnit.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments