Nikdy nekupujte rajčata v zimě. Naučte se trik Finů a nebudete to potřebovat

Celé léto jste se na to připravovali a teď nevíte, co s nimi. Řeč je o rajčatech. Úžasných červených, žlutých, oranžových a někdy i přirozeně černých plodech. Koncem prázdnin dozrávají. Pokud je nestihnete sníst, připravit si omáčku nebo salát, zavařte je.

Sterilizace pro zachování chuti

Zavaření rajčat prodlouží jejich životnost. V zimě budete šťastní, že je máte. Uchovávat je můžete nakrájené na kousky, v celku, oloupané i se slupkou. Tyto chutné plody vám v bio kvalitě vydrží po celou zimu, pokud je tedy nesníte. Dalším možným způsobem uchování rajčat je jejich sušení, které je ale v našich podmínkách náročnější a výsledek mnohdy nejistý.

Loupaná nebo celá

Loupání rajčat je velmi jednoduché. Nechte vařit vodu a slijte ji do hrnce. Rajčata ve špičce nařízněte metodou křížku. Ponořte je do vody asi na 15 až 30 vteřin. Slupka se uvolní a vy je po vyjmutí velmi snadno oloupete. Nezapomeňte vyříznout oblast kolem stopky. Pro některé může být nepříjemná. Především u domácích rajčat bývá velmi pevná. Naskládejte je do sklenic, zavíčkujte a sterilizujte.

Sklenici vložte do velkého hrnce s vodou na dně a přikryjte poklicí. Nechte vodu probublávat asi 15 až 20 minut. Stejně můžete zavařit neoloupané plody. Ty ale většinou po vyjmutí ze sklenice vyžadují další zpracování.

Foto: Shutterstock

Zavařenina místo salátu

Máte-li rádi chutnější variantu, zavařte rajčata na způsob salátu. Budete potřebovat asi 1 kilogram rajčat a půl kilogramu cibule. Zároveň si připravte sladkokyselý nálev, kterým rajčata zalijete. Na nálev budete potřebovat 2,5 litru vody, litr lihového octa, 380 gramů cukru a 100 gramů soli, přidat můžete i 6 kuliček cukerínu nebo jiného umělého sladidla. Poslouží vám jako základní nálev a můžete do něj zavařovat i jiné druhy zeleniny. Nakládání rajčat a cibule do sladkokyselého nálevu patří mezi tradiční finský recept. Rozhodně si ho zamilujete.

Příprava na zimu

Před zavařením nezapomeňte cibuli nejdříve spařit horkou vodou. Zabráníte tím především případnému nežádoucímu kvašení. Navíc bude lehčí pro vaše trávení. Rajčata nakrájejte na menší kousky. Nabízejí se měsíčky nebo kostičky. V případě, že máte k dispozici cherry rajčátka, nebojte se je naložit v celku. Střídavě na sebe vrstvěte cibuli a rajčata, můžete vložit i bobkový list a nové koření. Upřednostňujete-li  pikantnější verzi, přidejte do sklenice půlku nebo celý stroužek česneku a 2 kuličky hořčičného semínka.

Foto: Shutterstock, zdroj: Gamm Vert

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments