Občas úplně přesolím polévku. Naštěstí vím, jak ji okamžitě zachránit, že je zase chutná

Po nějakých deseti letech samostatného a šesti letech prakticky každodenního vaření se mi na můj vkus poměrně často stane, že mi prostě ujede ruka a osolím jídlo víc, než by mi chutnalo. Což o to, muž je nadšený, nicméně já a děti dáváme přednost osolenému jídlo, nikoliv ochucené soli, takže jak takový průšvih napravit?

Ředit, ředit, ředit

V případě, že je polévka nebo omáčka dostatečně hustá, sáhněte po vodě, případně nepřesoleném vývaru a pokrm dořeďte. Sice zřejmě nevykouzlíte úplný zázrak, ale koncentraci soli mírné snížíte. No dobrá, takové řešení zjevně napadne i kuchyňské analfabeta, nicméně co když ředění nepřichází v úvahu?

Vsaďte na mléčné výrobky

Mléčné výrobky neutralizují, takže pokud se to hodí, přidejte do jídla smetanu ke šlehání, jogurt nebo zakysanou smetanu. Sůl se trochu stáhne do pozadí a vy nakonec svůj recept možná dokonce o něco vylepšíte.

Vyzkoušejte kyselé

Slaná chuť se dá mírně neutralizovat nebo přebít něčím kyselým. Proto není od věci do přesoleného jídla přidat šťávu z citronu či ocet. Chemie je věda a dělá zázraky. I v kuchyni.

Foto: Shutterstock

Babské rady

Klasické babské kulinářské tipy pak samozřejmě vždycky zmiňují povařit v jídle oloupanou bramboru, povařit jablko nebo přidat na chvíli chleba. Daná surovina by měla část soli absorbovat, proto ji po chvíli vytáhnete a jídlo už je o něco poživatelnější.

Jak solit a nepřesolit?

Není sůl jako sůl, některá solí víc, některá míň. Přesto je při vaření dobré se alespoň orientačně řídit doporučeným množstvím soli, protože právě ono pověstné solení od oka zapříčiňuje přesolená jídla. Kolik soli je tak akorát?

  • 1 čajová lžička soli na 1 litr polévky nebo omáčky
  • 1 čajová lžička soli na 4 hrnky mouky při přípravě těsta
  • 1 polévková lžíce na 2 litry vody při vaření těstovin

V kuchyni se dá spousta přešlapů napravit, nicméně stojí do úsilí a nervy, zvlášť když servírujete něco jiného, než jste si vysnili. Proto je lepší spíše problémům předcházet a dodržovat recepty.

Foto: Shutterstock, zdroj: thekitchn.com, finedininglovers.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments