Oblíbená příloha vás může otrávit, potvrdili vědci. Triky, jak připravit rýži tak, aby byla bezpečná

Rýže patří mezi nejoblíbenější potraviny na celém světě. Málokdy najdete přílohu, kterou by používali skutečně všude. Právě takovou rýže je. Po pšenici a žitu jde o třetí nejpoužívanější obilninu. Obecně je rýže považována za zdravou, ale vědecká zjištění tomu příliš nenasvědčují. Nově experti upozornili na skutečnost, že dlouhodobé vystavení arsenu v rýži může vést k tisícům úmrtí ročně.

Obrovská spotřeba rýže

Arsen je nechvalně proslulým jedem, který může přispívat k nejrůznějším onemocněním a je dáván do souvislosti mimo jiné s rozvojem rakoviny a kardiovaskulárních chorob. A to zejména tehdy, když se v nízkých dávkách konzumuje dlouhodobě. Je to přitom právě rýže, která má v porovnání s ostatními základními potravinami největší tendenci koncentrovat anorganický arsen.

Celé tři miliardy lidí na celém světě konzumují rýži jako základ své potravy. A arsen v této potravině podle vědců každoročně způsobí více než 50 tisíc předčasných úmrtí.

Podle výzkumu University of Manchester existuje významná souvislost mezi zvýšenou úmrtností na kardiovaskulární choroby a spotřebou rýže. “Typ provedené studie má mnoho omezení, ale je to relativně levný způsob, jak zjistit, zda existuje reálná souvislost mezi zvýšenou spotřebou rýže s obsahem anorganického arsenu a zvýšeným rizikem srdečně-cévních onemocnění,” uvedl profesor David Polya. “Studie naznačuje, že 25% spotřebitelů rýže v Anglii a ve Walesu může mít pravděpodobně vyšší riziko kardiovaskulární úmrtnosti v důsledku expozice anorganickým arsenem.

Foto: Shutterstock

Volte vhodné druhy rýže

Zatímco k potvrzení výsledku jsou zapotřebí spolehlivější typy studií, vzhledem k mnoha příznivým účinkům konzumace rýže z důvodu jejího vysokého obsahu vlákniny výzkumný tým naznačuje, že by lidé mohli konzumovat různé odrůdy rýže. Příkladem je basmati rýže nebo celozrnná, o kterých je známo, že obsahují méně anorganického arsenu. 

Ptáte se, jak se arsen do rýže dostává? Způsobů je hned několik. Může ho obsahovat půda nebo vzduch tam, kde se rýže pěstuje. Významným zdrojem mohou být také pesticidy. Rýže tak sama o sobě není nezdravá, avšak má tendenci akumulovat prvky z nezdravého životního prostředí.

Jak zbavit rýži arsenu

Naštěstí lze množství arsenu v rýži ovlivnit také tím, jak ji připravíte. Tato látka se totiž dobře rozpouští ve vodě, čímž je třeba se řídit.

  • Rýži vařte ve velkém množství vody, a to v poměru šest až deset dílů na jeden díl rýže. Po uvaření vodu slijte. Jen tím zredukujete arsen až o 60 %.
  • Ještě více množství arsenu snížíte tak, že rýži necháte přes noc namočit a propláchnete ji.
  • Nepřipravujte rýži v malém množství vody, která se do ni zcela vsákne. Takto rýže žádný arsen neztratí.

Foto: Shutterstock, zdroje: DTest, University of Manchester

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments