Rýže vás může otrávit. Varování před oblíbenou přílohou

Obvykle se setkáváme především s jedním pohledem, a to je ten, že rýže představuje velmi zdravou a lehkou přílohu, která se hodí k leckterému jídlu. Oproti třeba bramborám nebo těstovinám jsou především některé její varianty výrazně prospěšnější pro organismus.

Rýži konzumuje obrovské množství lidí

Rýže totiž obsahuje velké množství vitaminu B, aminokyselin, a minerálů. Naopak v ní není přítomný zatěžující lepek ani tuky zvyšující cholesterol. Ve výsledku může přispět ke snížení krevního tlaku a vyznačuje se protizánětlivými účinky. To nicméně neznamená, že nemá žádnou stinnou stránku.

Bohužel řada studií ukazuje, že se v rýži koncentruje anorganický arsen. To není nic zvláštního, protože k podobnému efektu dochází i u jiných potravin, avšak v případě rýže se tak děje ve výrazně větší míře.

Dlouhodobá konzumace arsenu přitom zvyšuje riziko rozvoje rakoviny nebo kardiovaskulárních chorob. Statisticky je tento dopad rýže poměrně významný. Jako jednu z hlavních surovin ji totiž používají více než tři miliardy lidí. Podle odhadů potom rýže přispívá k předčasnému úmrtí 50 tisíc lidí ročně.

Jednoznačné závěry

Tato zjištění potvrzují také západní studie. Jedna z nich byla provedena v Anglii a vzala vždy 25 % lidí na obou stranách spektra z hlediska konzumace rýže. Tedy těch, kdo ji jedí nejvíce a těch, kdo nejméně. Ukázalo se poměrně jednoznačně, že u lidí konzumujících rýži často je častější riziko úmrtí na kardiovaskulární chorobu.

Výše uvedené ale v žádném případě neznamená, že byste měli rýži zcela zavrhnout. Ano, kvůli arsenu je potenciálně nebezpečná. Vhodným řešením je konzumace těch druhů rýže, ve kterých se tato látka tolik nekoncentruje. Jde především o hnědou či divokou rýži. A potom také nekonzumovat pouze rýži, ale střídat ji s dalšími přílohami.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
13 dní

A co ty miliony Japonců a Číňanů, pro které je rýže jednou z hlavních potravin – a také tradiční dlouhověkost v těchto zemích – že by oni měli rýži bez arsenu?

Karel
Karel
13 dní

Rýži jím každý den. Jsem ztracen…

sofinka
sofinka
13 dní

Naše rodina přílohy střídá,s rýží to nepřeháníme.
Takže nám předávkování arsenem nehrozí.