Oblíbený vitamin zvyšuje riziko rakoviny o hrozivých 163 %, bijí na poplach lékaři. Lidé tento doplněk berou ve velkém

Doplňky stravy zažívají v posledních letech obrovský boom. Lidé je považují za velmi spolehlivou a jednoduchou metodu, jak svému tělu doplnit potřebné vitaminy, minerály a další důležité látky. Ve skutečnosti ale celá věc není tak jednoznačná.

Problematická kyselina listová

Vitamin C, vitamin D, železo, vápník a další totiž dokáže tělo získávat přirozeně, obvykle z vyvážené stravy. Pro správné fungování jich ani nepotřebuje tolik, stačí malé množství. Některé studie tak upozorňují na problém, kdy doplňky stravy mohou vést k přílišnému příjmu určitých látek, které jsou sice primárně prospěšné a důležité, ale ve větším množství mohou uškodit.

Kyselina listová je člověkem vytvořenou verzí vitaminu folátu, který je znám také jako vitamin B9. Ten pomáhá tělu vytvářet zdravé červené krvinky a vyskytuje se v různých potravinách.

Doplněk stravy je obvykle doporučován tehdy, když má tělo deficit folátu, případně když jsou v něm naměřeny vysoké hladiny homocysteinu. Výzkum nicméně ukázal, že tyto doplňky v podobě kyseliny listové zvyšují riziko rakoviny prostaty.

Podle vědců mají muži, kteří berou vyšší dávky tohoto vitaminu či kyseliny listové až dvakrát větší riziko rakoviny prostaty oproti těm, kteří tyto doplňky stravy neužívají.

Potraviny bohaté na kyselinu listovou. / Foto: Shutterstock

Jednoznačné výsledky

Co můžeme říct, je to, že příliš mnoho folátu nemá žádné výhody, ale z hlediska rakoviny prostaty může být velmi škodlivé,” uvádí doktorka Jane C. Figueiredo z University of Southern California.

V randomizované studii užívala část mužů 1 miligram kyseliny listové denně, což je dvakrát více, než je doporučená denní dávky, zatímco druhá část mužů dostávala aspirin coby placebo.

Vědci zjistili, že v případě mužů užívajících aspirin se riziko žádným způsobem nezměnilo, u těch, kteří dostávali kyselinu listovou, vzrostlo o hrozivých 163 %.

Lidé by tak neměli užívat kyselinu listovou pouze preventivně, protože jim to může uškodit. Většina z nich má optimální úroveň, kterou získá z přirozené stravy. Prostřednictvím doplňků ji pouze zvyšuje, což není pro organismus vhodné.

Foto: Shutterstock, zdroje: BMJ, Journal of the National Cancer Institute

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments