Pekař oznámil novou cenu rohlíku. Všem spadla čelist, takové zdražení se nečekalo

Ačkoliv už dnes lidé lamentují nad tím, jak moc se všechno zdražuje, vlastně jde teprve o začátek a jakousi přípravu na to, co nás teprve čeká. Zejména do potravin se totiž ještě nepromítla většina rostoucích nákladů na vstupy, tedy energie, suroviny a práci.

Zasažené pekárny

Jak už to tak bývá, potravinářství má značnou setrvačnost a zákazníci jsou na ceny velmi citliví. Každý se tak bojí s navýšením cen přijít jako první. Jakmile to ale jeden udělá, budou ostatní následovat. To nás čeká v příštích týdnech a měsících.

Zdražení bude přitom doslova skokové. Šéf agrárníků hovoří o tom, ať se lidé připraví na nárůst cen u základních surovin o 50 % a více. Pokud tak něco stálo pomyslnou stokorunu, bude to nově stát přibližně sto padesát. U některých položek se přitom bude zdražovat ještě citelněji.

Jedním z nejpostiženějších segmentů je přitom pekařství. Toto odvětví, které produkuje skutečně ty nejzákladnější potraviny, totiž potřebuje velké množství energií, které dramaticky podražily. Pro podnikatele přitom ještě více než pro domácnosti. Zároveň se zde operuje s poměrně nízkými maržemi. Není tedy kde brát a ceny musí jít nahoru.

Foto: Shutterstock

Rohlík za cenu, kterou by nikdo neřekl

To jsme mohli pozorovat už od začátku tohoto roku, avšak podle pekařů šlo spíše o kosmetické změny, které jim rostoucí náklady ani zdaleka nepokryly. Zásadní zdražení tak teprve chystají.

Podle Mariána Nikla, který vlastní Pekárny Vracov, zaměstnává 70 lidí a svými produkty zásobuje Hodonínsko či Uherskohradišťsko, je situace více než kritická. Pro server Lidovky.cz oznámil, že růst cen bude trvat dále a někdy v září překoná cena rohlíku, který je považován za základní pekařský výrobek, hranici 5 korun. To není navýšení o 50 %, ale rovnou o 100 % oproti současnému stavu. A už ten je výrazně vyšší, než na co jsme byli zvyklí ještě loni. Cena přitom pak poroste ještě dále.

Data Potravinářské komory slova nešťastného pekaře potvrzují. Jen od začátku roku do této chvíle vyrostly náklady na potravinářský výrobek až o 60 % a dále rostou. Pekařství je přitom extrémně závislé na cenách plynu, které trhají nové a nové rekordy.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
43 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
1 rok

Úplně skvělé. Asi se půjdeme pást. A pan Fiala s úsměvem,vždyť o nic nejde ne?Moje maminka vždycky říkala,,přijde doba kdy budete obracet každou korunu a myslím,že ta doba právě začala

Zuzana
Zuzana
1 rok

Zdražování je nutné ale ne za odpadky ala potraviny.V supermarketu koupíte rohlík ktery už večer se nedá jist-to by se mělo zakázat prodavat nejen zdražovat

Soňa
Soňa
1 rok

Budeme si pect pecivo vice doma a pekaři zaplačou, mame doma pekarny na chleba, tak si upéču i rohliky, tak drahé rozhodně kuovat nebudu, bez toho se dá žít….

David
David
1 rok

Žena má bezlepkovou dietu a 1kg mouky stával cca 90Kč dnes již stojí cca 160Kč!!!
Chleba kupujeme cca 90-150Kč
Hrůza
Vládo děkujeme,dostáváme se tam ják ten bod Zelensky prohlásil-Vsichni jste Ukrajinci!!!

Marek
Marek
1 rok

Je to nádhera-takže my chudáci s výplatou do 20000,- se půjdete pást,zku….. stát.