Pekař oznámil novou cenu rohlíku. Všem spadla čelist, takové zdražení se nečekalo

Ačkoliv už dnes lidé lamentují nad tím, jak moc se všechno zdražuje, vlastně jde teprve o začátek a jakousi přípravu na to, co nás teprve čeká. Zejména do potravin se totiž ještě nepromítla většina rostoucích nákladů na vstupy, tedy energie, suroviny a práci.

Zasažené pekárny

Jak už to tak bývá, potravinářství má značnou setrvačnost a zákazníci jsou na ceny velmi citliví. Každý se tak bojí s navýšením cen přijít jako první. Jakmile to ale jeden udělá, budou ostatní následovat. To nás čeká v příštích týdnech a měsících.

Zdražení bude přitom doslova skokové. Šéf agrárníků hovoří o tom, ať se lidé připraví na nárůst cen u základních surovin o 50 % a více. Pokud tak něco stálo pomyslnou stokorunu, bude to nově stát přibližně sto padesát. U některých položek se přitom bude zdražovat ještě citelněji.

Jedním z nejpostiženějších segmentů je přitom pekařství. Toto odvětví, které produkuje skutečně ty nejzákladnější potraviny, totiž potřebuje velké množství energií, které dramaticky podražily. Pro podnikatele přitom ještě více než pro domácnosti. Zároveň se zde operuje s poměrně nízkými maržemi. Není tedy kde brát a ceny musí jít nahoru.

Foto: Shutterstock

Rohlík za cenu, kterou by nikdo neřekl

To jsme mohli pozorovat už od začátku tohoto roku, avšak podle pekařů šlo spíše o kosmetické změny, které jim rostoucí náklady ani zdaleka nepokryly. Zásadní zdražení tak teprve chystají.

Podle Mariána Nikla, který vlastní Pekárny Vracov, zaměstnává 70 lidí a svými produkty zásobuje Hodonínsko či Uherskohradišťsko, je situace více než kritická. Pro server Lidovky.cz oznámil, že růst cen bude trvat dále a někdy v září překoná cena rohlíku, který je považován za základní pekařský výrobek, hranici 5 korun. To není navýšení o 50 %, ale rovnou o 100 % oproti současnému stavu. A už ten je výrazně vyšší, než na co jsme byli zvyklí ještě loni. Cena přitom pak poroste ještě dále.

Data Potravinářské komory slova nešťastného pekaře potvrzují. Jen od začátku roku do této chvíle vyrostly náklady na potravinářský výrobek až o 60 % a dále rostou. Pekařství je přitom extrémně závislé na cenách plynu, které trhají nové a nové rekordy.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
43 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
1 rok

No tak si lidi nebudou kupovat tolik pečiva, rohlíky jsou stejně nezdravé bílé pečivo a pekaři na zdražení nic nevydělají. Zdražovat můžou, otázkou je, kdo to bude za ty ceny kupovat..takže nula od nuly pojde..

Ilija Němec
Ilija Němec
1 rok

Stačí nejíst. Aplikovat “Jídlo Free dietu”. Potom skončí megavýdělky na potravinách.
Lidé nedělají nic jiného, než že pořád jí. Já bohužel také

Jary
Jary
1 rok

Chaa a co se stane až třeba automechanik bude chtít ufinancovat to zdražení pekařů a řezníků a stavařu ap. Zdraží tomu pekaři servis jeho rozvozových dodávek o 100%? Pekař se prohne a pak po.ere. však zdražujte jako pitomci všichni a ne o 100% klidně o 1000% však může nenažranej pumpař chtít klidně 200kc za litr nafty. Ono se mu to vrátí v tom že si to nikdo nebude moci koupit a zhroutí se to všechno. Pak bude všem nádherně když si nikdo nic nekoupi,bohatí schudnou, střední třídu to smaže a chudí budou v těžké bídě.

Ilija Němec
Ilija Němec
1 rok
Reply to  Jary

Přesně tak to dopadne.

Martin
Martin
1 rok

Že by lidi přestali konečně se přejídat a vyhazovat potraviny?

Monika
Monika
1 rok
Reply to  Martin

Jak u koho!

Věra
Věra
1 rok
Reply to  Martin

Že bych se při mé váze 53kg prejidala?

piggy
piggy
1 rok
Reply to  Věra

Pod 60 váži jen deti a anorekticky.

Iris
Iris
1 rok
Reply to  piggy

A víte, jak je ta dáma vysoká?
Pokud to nevíte, je váš názor pitomý 😛

Karel
Karel
1 rok

Lidi už kupuji jen rohlíky a chleba to sladké hodně málo u nás v pekárně vyhodili skoro celou várku na pečeného sladkého pečiva

Ivo
Ivo
1 rok
Reply to  Karel

A co tak rozdělující znaménka mezi větami, ta by nebyla?

Ivan Hašek
Ivan Hašek
1 rok
Reply to  Ivo

Ty jsi vůl, zajímáji tě pitomý znaménka a né obsah.

Ivo
Ivo
1 rok
Reply to  Ivan Hašek

Když jsem napsal ohledně znamének příspěvek, tak jsem asi logicky přečetl obsah jistého komentáře… to ale některým volům nedochází, že Hašku… Přece mohu psát příspěvky, komentáře, ale snažím se je psát správně gramaticky, abych nevypadal jako blb…

Radomir
Radomir
1 rok
Reply to  Karel

tomu se ani nedivim kdyz vidim tu velikost a cenu take si to nekoupim

Vladimír
Vladimír
1 rok
Reply to  Karel

Nedivte se ….dát za jeden koláč 30 Kč….na to všichni nemají ….tak párkrát do měsíce…..a takový dítě by jich snědlo několik….

Věra
Věra
1 rok
Reply to  Karel

Když umím péct, tak přece nekoupím Koláček za 23kc jeden.

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Karel

Sladké pečivo nepotřebujete k přežití – ani rohlíky ne – podstatná je cena chleba.

Marek
Marek
1 rok

Ceny energií o 60% a zdraží se o 100? Hmmmm a ten rozdíl cena a zvýšené náklady se ztratil do kapsy😂 No zřejmě to bude muset kompenzovat úbytek zájmu o pečivo a tím menší výdělky

Jan
Jan
1 rok
Reply to  Marek

Unas v pekárně cena energií stoupla o 250% ne jen o 60%

Jana
Jana
1 rok
Reply to  Marek

Zapomněl jste, že kromě energií se zvýšila cena všech vstupů, vč. mzdových nákladů

Petra
Petra
1 rok

Je to šílený, ale oni moc dobře vědí, že si pečivo koupíme. Dětem na svačinu nebo k snídani atd… málo kdo má čas si pečivo každý den upéct doma

Milena
Milena
1 rok
Reply to  Petra

Lidé si budou muset ten čas na upečení chleba najít. Teda pokud nechtějí platit nehorázné prachy za pečivo.

Zdeněk
Zdeněk
1 rok
Reply to  Milena

To je blbost, cca 30 min práce a hodinu pečení to je při 150kc na hodinu a cenu elektřiny cca 80 korun + materiál, takže držím palce, a pokud děláte v pekárně, tak to není chleba a 1/3 je rozdrbaná od metel.

Milena
Milena
1 rok
Reply to  Zdeněk

Já ho peču dva ROKY a nemáte pravdu. Ovšem nepočítám si práci peču ho přece pro rodinu.

Ema
Ema
1 rok
Reply to  Petra

300 v hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 180 v cukr moučka, špetka soli, vše smíchat. Přidat 4 vajíčka a 1 šlehačku 200 ml a dobře promíchat. Plech cca 300×200 mm vyložit papírem, vlít ⅔ těsta. Do zbytku přidat lžíci kakaa, rozmíchat, přidat na plech. Péct v předehřáté troubě cca 30 min. na 180 °C.
Tzn. vše hotovo za pár minut a než se upeče, můžete si třeba připravit směs na karbenátky na další den nebo naložit maso na nudličky.
Prostě vypnout na chvíli Facebook…

Roman
Roman
1 rok
Reply to  Ema

To oni nechtěli slyšet…. 😀
Oni chtěli slyšet, všechno je na hovno, za bolševika bylo lépe.
Všechno zadarmo, všechno všech.

Jan
Jan
1 rok
Reply to  Ema

A spočítala jste si náklady?😄

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Ema

Hezké, když na to máte čas – já mám po “směně” v terénu ještě kancelářskou práci doma – už tak mám někdy problém zvládnout běžný režim domácnosti.
Ale je tu ještě jedna věc – ať už pečete v elektrické nebo plynové troubě, zvýšeným nákladům se nevyhnete.
Ledaže byste měla starý sporák na dřevo a uhlí s troubou – já ho dosud ve sklepě mám, ale pokud nebudu muset, raději na něm vařit nebudu – i když to umím – je to trochu jiná úroveň…

Ladislav
Ladislav
1 rok

Tak se to omezí a přejde se něco jiného

Jan
Jan
1 rok
Reply to  Ladislav

A naco? Na brambory?

Alena
Alena
2 let

Tady už u nás stojí rohlík 3.90 Kč.

Vladimír
Vladimír
1 rok
Reply to  Alena

Dneska ….obyčejný chleba…400 gr….30,-tj……tj 75 za kilo … A to byl ten nejlevnější….jiný neměli …někde by se asi sehnal levnější… když bych najel buchví kolik km….pěšky ze zdravotních důvodů nemohu…..

Fuzg
2 let

Bude žasnout až lidi přestanou to pečivo kupovat.

Jan
Jan
1 rok
Reply to  Fuzg

A co budete jíst? Brambory?

Siss
Siss
1 rok
Reply to  Jan

Třeba různé kaše, musli atd. Zeptejte se celiaku, když si to nedokážete představit sám 🙂

Monika
Monika
1 rok
Reply to  Jan

Co máte proti bramborám!

Vladimír
Vladimír
1 rok
Reply to  Jan

Já ho nejím a žiju. Bohužel si budou muset pekaři koupit stroj na strouhankou, aby zpracovali co neprodají.

Bohumila
Bohumila
1 rok
Reply to  Fuzg

Ja kupuji rohlik za 8 Kc uz 2-3 roky.Nepotrebuji jich 10..