Po uvaření vývaru je nutné z něj sundat jednu věc. Pokud to neuděláte, nebude stát za nic

Vývar je životodárný, chutný, léčivý pokrm a obecně se bez něj existence v české kuchyni dá těžko představit. Prakticky každý začátečník dovede uvařit vývar, ale jaká jsou tajemství k dokonalému, mimořádnému, výjimečnému a nezapomenutelnému vývaru?

Hlavní čtyřkombinace

Ať už se pouštíte do vývaru hovězího, drůbežího, rybího či zeleninového, musíte do něj přidat následující čtyři druhy zeleniny, bez kterých by to prostě nebylo ono. Jedná se o cibuli, mrkev, celer a pastinák (nebo petržel). Pro zvýraznění chuti můžete klidně experimentovat také s česnekem, řapíkatým celerem či pórkem.

Zeleninu nekrájíme, zbytečně by se rozpadla. Pouze očistíme a vložíme vcelku do hrnce. Věděli jste, že dokonce nemusíte ani loupat cibuli? Její slupka dodá polévce žádoucí barvu.

Koření a bylinky

Kromě soli do vývaru neodmyslitelně patří „svatá“ trojice – bobkový list, nové koření a kuličkový pepř. Kdyby vás zajímal poměr, tak na 1 l vývaru použijeme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře.

Co se bylinek týče, nic nepokazíte petrželí, libečkem nebo tymiánem.

Foto: Shutterstock

Sbírejte pěnu

Bílá pěna ve vývaru není škodlivá, nicméně dovede vývar zakalit, což se odrazí převážně na vzhledu, mírně i na chuti finálního pokrmu. Pěna se navíc ráda lepí na stěny hrnce, který pak nejde příliš dobře umýt. Proto pěnu pravidelně sbíráme. Nejlépe se to dělá proděravělou naběračkou či vařečkou.

Další rady pro dokonalý výsledek

  • Vývar vždy vaříme tak, že přivedeme k varu studenou vodu, do které jsme vložili všechny ingredience. Nepoužíváme vodu předvařenou.
  • Vývar nikdy nemícháme.
  • Pro ještě lepší vzhled vývar cedíme dvakrát.

Vývar je výbornou polévkou, ale stejně dobře poslouží také jako základ do omáček. Pokud ho uvaříte více, tím lépe. Zamrazte jej do tvořítek na led a už nikdy nebudete muset sáhnout po kupovaném bujonu.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Milada Beránková

A copak přecedím podruhé když jsem cedila jednou?Ty vaše články to je děs běs.Ještě k tomu ty řvoucí hloupé tituly.

Luboš
Luboš
1 rok

Vývar necháme mrznout ve tvořítkách na led? A budeme používat místo polévkových kostek? To jako fakt?

To bychom vývar museli vařit v hrnci na prádlo a vařit ho tak dlouho, až by se zredukoval na 1/4 litru.