U polských potravin docházelo k častému hlášení. Problém může být v chlazení drůbeže

Diskuze o kvalitě potravin jsou nekonečné. V České republice se například dlouho omílal narativ o tom, že polské potraviny jsou velmi nekvalitní a na tuzemském trhu konkurují pouze cenou. Řada odborníků však poukazovala na skutečnost, že to není tak docela pravda. Poláci mají prý ve skutečnosti potraviny kvalitní, pouze české řetězce si od nich objednávají ty nejlevnější, od kterých toho nelze příliš mnoho čekat.

Nejhorší ze všech

Nový rozměr tento náhled dostal v posledních měsících, kdy Češi začali ve velkém jezdit nakupovat do polského příhraničí. Ne, že by šlo o zcela novou věc. Místní lidé v Polsku nakupovali vždy, ale teď sem jezdí nakupovat i lidé z mnohem větší vzdálenosti. Jednoduše proto, že se to cenově velmi vyplatí. Češi tu pak také zjišťují, že polské potraviny jsou velmi kvalitní, často více než ty české.

Tomu ale zase odporuje zpráva, kterou publikoval polský Nejvyšší kontrolní úřad a na kterou upozornila tamní média. Ta použila titulky jako “Děsivá zpráva o potravinách” apod. Ukázalo se, že jen v roce 2020 bylo do celoevropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva nahlášeno hned 273 nebezpečných polských potravin. Nejvíce v celé Evropské unii.

Toto číslo samo o sobě pochopitelně nic moc neříká. Důležité je srovnání. Například Česká republika nahlásila za stejné období 18 případů. Pravdou ale je, že v porovnání s Polskem je nesrovnatelně menším producentem potravin. Je třeba se tedy podívat na další velké výrobce potravin. Například Francie na druhém místě zaznamenala 152 případů a Německo 119 případů. Tedy výrazně méně.

Foto: Shutterstock

Problém s chlazením drůbeže

Nepříjemná je rovněž dynamika, s jakou v Polsku ke snižování kvality dochází. V roce 2017 hlásilo ještě pouhých 87 případů, v roce 2018 to bylo 131 a v roce 2019 už celých 203. Trend je tedy jasný a směřuje k neustálému zhoršování.

Drtivá většina případů za rok 2020 souvisí s výskytem salmonely. To podle všeho souvisí s technologií, jakou Poláci používají k chlazení drůbeže. Tu totiž chladí ve vodní lázni, zatímco třeba v Česku se využívá účinnější chlazení vzduchem.

Kvalita polských potravin se tak vrací na přetřes. Českých zákazníků se velmi úzce dotýká, protože právě drůbež sem v současné době z Polska dovážíme ve velkém.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
11 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
jiri
jiri
1 rok

v polsku je sýr cítit po mléce ve smetane stojí lžíce v klobásach a vurstech je maso a drůbež chuťově i vůni předčí ty naše tak si dál kupujte babišment

Venda
Venda
1 rok

Naše řetězce berou odevšad to nejhorší. O tom by se nechalo dlouho vyprávět po 25 letech na mezinárodní dopravě s frigem.

Radovan
Radovan
1 rok

Jo ještě v polských obchodech už začíná být více Čechů a Slováků než Poláků. Tohle je zaplacena anti reklama na polské obchody.

Radovan
Radovan
1 rok

Do Polska jezdím na nákupy pravidelně každý týden. Potraviny mají kvalitnější než i nás bohužel je to tak. Salám nebo sýry po pár dnech po záruce jsou plně plísně. Sýry z Německa i víc než měsíc po záruce mají stejnou barvu a stejně hnusnou chuť jako když jsou koupené čerstvé.

Roman
Roman
1 rok

Již bez mála 30 let nakupují všechny potraviny v Polsku a nikdy jsem neměl problém. Problém mají pouze Češi.

Hana
Hana
1 rok

Do Polska pro jídlo opravdu nejezdím, hnusí se mi to, raději kupuju tady u nás, ano, sice dráž, ale mám k tomu větší důvěru.

Petr Beneš
Petr Beneš
1 rok

Až sleví potraviny v ČR. Tak budu nakupovat u nás. Inflace je 18% a cena potravin stoupla o 100 a některé potraviny i o 230% např. Šunka. V Bille 20 dk. šunky 54,- kč. Kdo my tohle vysvětlí?

Anna
Anna
1 rok

Pracky by mně musely upadnout koupit si polský kuře, a to může být v sebe větší slevě. Ať si říká, kdo chce, co chce, české potraviny a hlavně ty živočišného původu jsou kvalitní, respektive hlavně důsledně kontrolované, takže narazit na RIL, salmonely apod. není tak jednoduché. Za to pro polskou drůbež je to snad pomalu na denním pořádku. Vůbec jim nevěřím.

Činčila
Činčila
1 rok
Reply to  Anna

Hlavně že jsou potraviny ze 70% dovezené. A co hygiena při dopravě?

Radovan
Radovan
1 rok
Reply to  Anna

Paní nevěřte lžím co píšou zahraniční řetězce. Lidl má pronajaté v Polsku drůbežárny a potom to prodávají jako z jiného státu. U nás je drůbeží chov minimu. Známý co má jatky tak mi řekl, že české prase je u nás sci-fi.

Open mind
Open mind
1 rok

Tohle je známo už dekády, takže nechápu tu vaši potřebu toto ventilovat. Vůbec je známo, že cokoliv z Polska je podřadný kvality. Šidili dokonce i na licencnich pneumatikách, okradali vstupní množství materiálů, aby pak mohli vyrábět pro sebe . Jak polské.