Potraviny, které prokazatelně poškozují srdce. O většině z nich se to příliš neví

Současná obrovská nabídka potravin pro spotřebitele nabízí na jedné straně skvělou možnost výběru, ale také nejrůznější rizika. Jako například zamaskování nejrůznějších škodlivin v líbivých a trendy produktech, které působí zdravě a přitom jsou pravým opakem.

Je to velmi nebezpečné, protože to, co jíme, přímo ovlivňuje funkce našich orgánů. Zejména srdce coby klíčový motor těla je na životosprávu velmi náchylné. Proto je vhodné se vyvarovat potravinám, které ho poškozují.

Snídaňové cereálie

Ačkoliv existuje zažitá představa o tom, že cereálie jsou zdravou snídaní, opak bývá pravdou. Většina cereálií je totiž zbavena živin a vlákniny a naopak obsahuje až příliš mnoho cukru, a to v míře jako třeba čokoláda nebo sušenky, které byste si asi nedali. Alternativou je kvalitní müsli nebo ještě lépe čerstvá ovesná kaše.

Nízkotučné jogurty a další mléčné výrobky

Někdejší boom nízkotučných mléčných výrobků už naštěstí pomalu opadá, ale stále se najdou tací, kdo na ně nedají dopustit. Ano, takové jogurty neobsahují takřka žádný tuk, ale je třeba si uvědomit, že problém klasického bílého jogurtu nespočívá v tom, že by měl trochu tuku. Naopak ty nízkotučné obsahují příliš mnoho cukru a různých náhražek. Oproti běžným mléčným produktům v těch nízkotučných schází to nejzdravější, tedy živé kultury.

Foto: Shutterstock

Uzené maso a tavené sýry

Výzkumy ukazují, že tím nejhorším pro zdraví srdce jsou nejrůznější zpracovávané potraviny, zejména pak ty masné či mléčné. Obzvlášť uzeniny doslova přetékají solí, konzervanty a chemií. Dříve tolik oblíbené tavené sýry obsahují neuvěřitelné množství soli a umělých aditiv.

Smažená a grilovaná jídla

Smažená a grilovaná jídla se bohužel těší nehynoucí oblibě, a to zejména kvůli své chuti. Bohužel však významně poškozují srdce a další orgány, protože při jejich přípravě dochází k neblahým chemickým procesům. Tyto druhy přípravy zároveň potraviny zbavují důležitých živin a jsou příliš tučné. Lepší je maso vařit či dusit.

Ovocné šťávy

Tady se opět projevuje zrádnost dnešní nabídky potravin. Mnozí si kupují ovocné džusy ze supermarketu v domnění, že pijí něco zdravého. Nic však nemůže být vzdálenější pravdě. V drtivé většině jde o nápoje z koncentrátů a s vysokým obsahem přidaného cukru. Ovocná složka v nich sice je významně zastoupena, ale negativa ji přebijí. Vhodné jsou skutečně jen čerstvé šťávy, a to ještě v rozumném, tedy střídmém množství.

Foto: Shutterstock, zdroj: WebMD

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
mhad
mhad
2 let

Mám poměrně velkou zahradu, kterou nechávám přírodě. Nedávno jsem si koupil i kosu a tak o papu mám postaráno

Marcela
Marcela
2 let
Reply to  mhad

Šťastný to člověk! 🙂